dilluns, 6 de juliol del 2009

CENTRALS NUCLEARS: DILEMA SINDICAL


El debat sobre un hipotètic tancament de els centrals nuclears, és un debat viu, sobre tot en aquelles zones com les Terres de l’Ebre on n’hi ha dues (Ascó I i II) i una altra a tocar, només passat el coll de Balaguer: Vandellòs II.
Però en les darreres setmanes s’ha avivat degut a la possibilitat que tenia el govern central d’allargar la vida útil de la de “Nuestra Señora de Garoña”, a la província de Burgos, també a la riba de l’Ebre.
El govern de José Luis Rodríguez Zapatero havia d’acordar si li prorrogava el permís d’activitat més enllà del 2011, any en que al complir 40 anys, hauria de tancar.
Mentre que els grups ecologistes i anti-nuclears demanaven el tancament immediat, els treballadors de la central demanaven una pròrroga fins 2019.
Mentre, el sindicat U.G.T. (al que estic afiliat), també demanava la prorroga per no perdre llocs de treball en una època de crisi com l’actual.
La meva opinió és que, la majoria de treballadors i treballadores estem en contra de l’energia nuclear, però per un altre costat està la defensa dels sous dels treballadors i del sustentament de les famílies. Crec que el que hi va haver (i també el hi ha respecte a les altres centrals en funcionament) una manca greu de previsió per part de les administracions competents. I parlo d’administracions en plural, perquè la Junta de Castella –Lleó en el cas de Garoña o la Generalitat de Catalunya respecte a les nostres, alguna cosa podrien haver fet (o caldria fer)
De totes maneres, el primer plantejament clar que caldria fer-se és si, finalment, a Espanya renunciem de forma definitiva a l’energia nuclear. Jo crec que s’hauria d’anar per aquest camí i apostar d’una manera ferma per les energies renovables; molt més ecològiques (eòlica i solar) que la nuclear que, d’ecològica no en té res!
L’energia nuclear, a més del perill que suposa, té un problema afegit: els residus que genera i els seu emmagatzemant.
Finalment, el govern de Zapatero ha acordat prorrogar en dos anys més (o sigui, fins 2013) l’activitat a Garoña. Una decisió que els mitjans de comunicació qualifiquen com “salomònica”. Aquesta mena de decisions no acaben agradant ningú: ni als defensors ni als detractors de l’energia nuclear. Segurament és el gran defecte de Zapatero: per no disgustar ningú, tampoc els acaba acontentant.
Vull acabar destacant l’enquesta que el Periódico publica avui sobre la conveniència o no de tancar els centrals nuclears. Encara que aquesta mena d’enquestes no són massa fiables, ja que només hi poden votar un determinat perfil de ciutadans (el que disposen de connexió a Internet), cal dir que, respecte els qui van votar, la “societat” està molt dividida. Mentre rebutgen la instal•lació de noves plantes nuclears és del 53 %, l’altre 47 segueix apostant pel manteniment d’aquest tipus d’energia.
Segurament perquè, una majoria, no tenen cap central nuclear prop de casa i no veuen el perill que suposa...
Si us pregunteu que vaig votar a l’enquesta del Periódico, us he de dir que en contra del manteniment de les centrals nuclears.