dimecres, 24 de març del 2010

PAS A LA DRETA


Potser seguin els astres, potser és una cosa cíclica o potser és el desgast dels partits d’esquerra. O potser la suma de tots els anteriors. Però el cert és que la dreta està “demanant pas”.
Encara que les formes de fer-ho són molt diverses. Comencem per Catalunya. Segons l’enquesta que publica avui el Periódico de Catalunya, CiU podria aconseguir fins a 63 diputats (ara en té 48), vorejant la majoria absoluta (tal i com ja ho va anunciar la setmana passada la Vanguardia), mentre que els altres partits que conformen el Parlament de Catalunya, ja siguin els que estan al govern, com els que completen l’oposició, tots baixen. Encara que els baixades més significatives siguin les que pateixen ERC que, sempre segons l’enquesta feta per GESOP, passaria de 21 a 12 o 13 i Ciutadans que “no puntuaria”, es a dir, es quedaria sense representació, tal i com jo vaig dient des de fa un bon grapat de mesos.
Segurament el mateix rotatiu l’encerta amb el seu titular principal: “El caos de la nevada noqueja el tripartit”.
Segurament no serà l’únic motiu, però potser sí el més important. Encara que hi ha una variant molt important: la proximitat de la situació excepcional que van patir, sobre tot, les comarques de Barcelona i Girona.
I que passa amb el PP a Espanya? “Doctors té l’església” per a fer valoracions més acurades, però, penso que, sobre tot, el PP rep ajut extern, més que fer mèrits per assolir el poder per mèrits propis.
Aquest ajut vendria del món judicial amb la intervenció de l’extrema dreta espanyola. Dos son, per a mi, els exemples més aclaridors: la pressió que s’està fent al jutge Garzón en un intent d’apartar-lo de la carrera judicial que serviria com exemple del que podria passar d’ara en endavant amb els altres jutges que es puguin atrevir a “posar-se” amb la dreta i l’anulació per part d’un altre jutge de una bona part de les escoltes fetes a implicats en el cas Gürtel (sobre tot les que es van fer dintre de la presó entre els acusats i els seus advocats) i, com sé sap, esquitxa el PP de mitja Espanya.
Aquest matí Carles Francino ja apuntava un pronòstic. “No es pararà fins que s’anul•li tot el procés del cas Gürtel”.
D’aquest manera els dirigents del PP (els implicats i els que no hi estan) traurien pit davant dels seus electors en un intent de fer-los veure que sempre han estat innocents. I el bo del cas és que els ciutadans més fidels s’ho acabarien creient! De casos aquests en tenim fins i tot a casa nostra...
Però de tot això el que em fa més por és que la dreta, de tant demanar pas, pugui “passar-se” de frenada i pari quan arribi a l’altura de l’extrema dreta, de la que el PP en té un bon grapat de membres dintre del partit com és el cas de Mayor Oreja (que si no es situa exactament allí, al menys es situa molt prop)