dimarts, 3 de maig del 2011

BARÇA-MADRID: EL DARRER ASSALT

Aquesta nit al Nou Camp s’ha de jugar el quart i darrer partit de la sèrie Barça-Madrid. Quatre partits en 18 dies ha estat un autèntic deliri per a tots aquells que som aficionats al futbol i sobre tot per als que som seguidors d’un o de l’altre equip.
El començament del partit està previst per a ¾ de 9, i el donarà en directe TV1, però moltes emissores de ràdio començaran els seus programes molt més aviat. 
A hores d’ara no sé com acabarà. L’avantatge que porta el Barça de l’anada no és, ni molt menys definitiu. Què més voldria jo! Però si que sé, de fet ho sabem (o ens ho pensem) quasi tots, com començarà. L’ambient hostil, la xiulada, els crits en contra “l’etern rival” i, fins i tot els insults cap alguns jugadors, però sobre tot cap el seu entrenador pot arribar a ser “d’aquelles que fan història”. Al nostre record tenim la rebuda que sé li va fer a Figo amb el llançament d’un cap de garrí, per considerar-lo un traïdor als colors blaugranes. La rebuda a Mourinho (que sembla ser que seurà incomunicat a una llotja) i els seus jugadors, superarà la que sé li va fer al jugador alemany. No obstant, espero del públic del Barça un comportament exemplar i que, crits i xiulada a banda, no llencin res a camp, la qual cosa aniria en perjudici de la pròpia entitat barcelonista.
He reiterat a amics i coneguts que no vull parlar de tot l’enrenou que s’ha creat, sobre tot, després del partit de l’anada de la Champions League. I no és que no tingui opinió, que la tinc, evidentment, sinó que la premsa ja ha dit tot el que tenia que dir. I qui ho vulgui veure d’una manera ho veurà i el que ho vulgui veure d’una altra, també ho veurà. És molt difícil ser objectiu. Potser només als qui els agradi el futbol “en estat pur”, més enllà de colors, podrien fer un anàlisi totalment imparcial sobre les declaracions, contramanifestacions, polèmica, imatges molt probablement manipulades, etc. que hi ha hagut al llarg, sobre tot, dels darrers 6 dies.
De totes formes em sembla molt trist veure les “maneres” que ha mostrat l’entrenador portuguès del Reial Madrid. S’apunta como una de les causes el rebuig de l’entitat blaugrana a que fos el seu entrenador. A una persona com Mourinho,  amb un ego tan apujat que es creu el millor entrenador de la “galàxia”, és difícil que arribi assimilar que un club de futbol no el vulgui.
Afortunadament aquí sí que tenim el millor: Guardiola. I si alguns el critiquen per haver contestat a l’entrenador del Madrid, s’ha de pensar que ell, Guardiola, també és humà! I per tant, susceptible de reaccionar de la manera que ho va fer després d’haver aguantat el que va haver-se de sentir.
Ahir, al Periódico, Johan Cruyff escrivia que el culpable de tota la situació creada, no era Mouriho (que no passa de ser un “general”) i li donava tota la culpa a Florentino Pérez que és qui ha permès, entre d’altres coses, que Valdano i Bultragueño tinguin molt poc a dir dintre de l’entitat.
Penso que en altres circumstàncies, Mourinho ja hauria estat cessat. Quines circumstàncies? No tenir la possibilitat de guanyar cap títol (fins ara ha aconseguit la Copa del Rei després de 18 anys de no haver-la guanyat) També imagino que la clàusula de rescissió que sé li hauria de pagar és molt alta. Però a partir d’aquesta nit tot pot canvia (o no) Si el Madrid queda eliminat, potser el crèdit que sé li ha donat fins ara a l’entrenador portuguès sé li esgotarà totalment.
I si el Madrid elimina al Barça, tot quedarà a les mans de Mourinho. Renovarà o no en funció de l’estat d’ànim i de les promeses de cara l’any vinent.
Ja queda menys per a saber-ho.