divendres, 26 d’octubre del 2012

LES D.O. DELS VINS CATALANS I LES AUTONOMIES




En ple debat secessionista, hi ha qui pensa que l’estat de les autonomies va ser un error.
Bé errors n’hi van haver molts, possiblement més que encerts, però entre aquesta manera de pensar i els que creiem que Espanya està formada per diverses nacionalitats i la resta. Entre uns territoris i els altres, hi ha un abisme considerable.
Que consti que he meditat molt si dir nacionalitat o nació, però sóc dels que crec que cadascú és lliure d’adoptar al nom que vulgui i que no s’ha d’imposar res. Catalunya és una nació i el país basc segurament també, però deixem a la resta tranquil·les.
I ara em preguntareu: Què tenen que veure les denominacions d’origen (DO) amb les autonomies políticament parlant.
Qui sigui entès en vins sabrà que a Catalunya hi ha un fotimer de D.O. Les enumerem? Priorat, Terra Alta, Montsant, Penedès, Costers del Segre, Anoia, Tarragona, Empordà Costa Brava, Conca de Barberà, Pla de Bages (fins aquí 10 i me’n sabia sense consultar-ho 8 i a la Viquipèdia en manca una) Però encara n’hi ha una altra i aquí volia arribar. Quina? Catalunya. 

Per a què ens entenguem. Cada zona vitivinícola té la seva denominació d’origen, però com avui en dia tots els vins són de qualitat, com que hi ha territoris molt petits i que no poden tenir una D.O. pròpia, es va optar per agrupar-los sota la D.O. Catalunya. Per tant, un vi que porti aquesta denominació, a priori, potser de qualsevol zona del principat sempre que no pertanyi a una altra D.O.
Amb les autonomies s’hauria pogut fer el mateix. Catalunya, el País Basc i Galícia van voler des del principi convertir-se en territoris autònoms i per tant, es van acollir a l’article 143 de la intocable Constitució espanyola. Mentre que hi va haver territoris que es van haver d’acollir a la força a l’article 151.1 i fins i tot hi va haver el cas de la província d’Almería que es va d’haver d’integrar forçosament a Andalusia perquè va obtenir uns resultats negatius quan va ser consultada. Per tant, un maremàgnum difícilment comprensible si no fos per l’època que s’estava passant quan tot just es sortia d’una dictadura (transició) i es volia un sistema igualitari per al conjunt de territoris espanyols. És el que s’ha anomenat popularment cafè per a tots

Vist en la perspectiva d’ara, hauria estat molt més procedent concedir autonomia a tots els territoris històrics que així ho haguessin expressat voluntàriament i tota la resta, tots aquells als que es va forçar, passa a dependre directament de Madrid que, per suposat, tampoc hauria hagut d’estar una comunitat autònoma.
Vist el que s’ha vist, ens hauríem pogut estalviar problemes i maldecaps.