dilluns, 22 d’octubre del 2012

LES PRIMERES DERROTES SOCIALISTES




Mals resultats a Galícia. Mals resultats al País Basc... Cal buscar més excuses? Diu la dita que hi ha qui veu la palla a l’ull aliè i no veu la biga al propi... I per al colmo hi ha qui se’n recordade Zapatero a l’hora d’atribuir-ne els mals resultats. I Aznar? perquè posats a comparar, no hi ha color entre tots dos expresidents. Zapatero potser no en va saber més... però Aznar ha estat, sense cap mena de dubte, el pitjor president del govern que ha tingut Espanya d’ençà de la restitució democràtica. I ho defensaré on calgui! Fins i tot l’actual president del govern, Rajoy, quins mèrits sé li poden atribuir? Ni quan era ministre (Aznar se’n va cuidar de que no tingués carteres de responsabilitat per a no cremar-lo més del compte) va fer res destacable. De l’única cosa que se’n recorda la gent va ser de la desastrosa gestió del petroler Prestige i aquells hilitos de plastilina... I des de que exerceix de president del govern? Alguna cosa positiva que destacar? Rotundament no!
Sembla mentida que des del PSOE es facin anàlisis tant superficials com el que s’ha fet a l’hora de valorar els resultats de les eleccions d’ahir. El diari digital Público ha fet una enquesta amb la següent pregunta: Qui deu d’assumir la responsabilitat al PSOE per la derrota electoral? I aquest ha estat el resultat: Els candidats Patxi López i Patxi Váquez (12,2%); Alfredo Pérez Rubalcaba (79,71%); Ningú, els resultats són acceptables (8,9%)
Amb totes les reserves sobre la fiabilitat que tenen sempre els resultats d’aquests tipus de sondejos (qui vota no sempre té el rigor necessari), em semblen prou clars a l’hora de valorar la gestió socialista des del 20-N de l’any passat. El poble espanyol ja va emetre un vot de càstig contra els socialistes en les passades eleccions generals. Cal recordar que van estar els pitjors resultats que mai s’havien aconseguit?
Dintre d’un mes i escaig (25 de novembre) hi hauran eleccions autonòmiques a Catalunya. De moment, tot el sondejos parlen d’una victòria aclaparadora de CiU (que s’ha embolcallat de la bandera independentista) i de un descens estrepitós del PSC. Fins i tot, sembla que es podria convertir-se en la quarta força política després de CiU, ERC i ICV-EUA.
El PSC, que sempre havia estat hegemònic a les generals i municipals i que només quedava segon a les autonòmiques, ja va patir un fort revés a les passades generals quan, per primera vegada va quedar relegat al segon lloc després de CiU, tot i les retallades de mas que ja portava un any al govern.
La caiguda, si ningú hi posa remei durant aquest mes que queda, sembla del tot irremeiable. I un mes passa molt ràpid i haurien de produir-se una sèrie de factors que permetessin una certa recuperació del vot, cosa bastant improbable.
No fa gaires dies llegia que ja hi ha qui treballa pensant en una gran ensopegada del candidat (i primer secretari del partit) Pere Navarro.
Tan el PSOE com el PSC van perdre l’oportunitat històrica de renovar idees i cares en els seus darrers congressos. Fins i tot als socialistes catalans, l’avançament de les eleccions autonòmiques els va agafar amb el peu canviat i no van poder fer ni les primàries anunciades. El mateix que podria passar ara al PSOE si Rajoy decidís disoldre les cambres espanyoles.  
Tots aquest fets, sumats a l’actual desencantament de una bona part de l’electorat progressista han d’acabar passant factura a la que, fins ara, eren les formacions hegemòniques de l’esquerra espanyola i catalana. Ara mateix els socialistes no són alternativa de govern, sinó simples comparses electorals.  
Les actuals cúpules socialistes haurien d’acceptar que es van equivocar i posar-hi remei el més aviat possible.
Val més entonar un mea culpa fora de temps que no fer-ho mai i, a sobre, pensar que la culpa de tots els mals la tenen els altes i esperar que els ciutadans acabin posant les coses al seu lloc. Els resultats del País Basc i Galícia han estat un clar exemple de quina és la situació actual. Siguem realistes!