dijous, 25 d’octubre del 2012

M’HE BUSCAT L’ÀNIMA I NO L’HE TROBADA




Al Rey la hacienda y la vida
Se ha de dar, pero el honor
Es patrimonio del alma
Y el alma solo es de Dios.

Amb aquests versos de El alcalde de Zalamea de Caldrón de la Barca, he volgut buscar una introducció per a parlar d’un dels disbarats més grossos que he escoltat darrerament.
Opinava la presentadora de TVE Mariló Montero que quan a algú li trasplanten un ronyó o un fetge, juntament amb ell poden trasplantar l’ànima del donant.
La primera pregunta que em faig és: Existeix l’ànima?
La segona: Què és l’ànima?
I la tercera (que són 2): Què passa amb l’ànima de qui rep el trasplantament? És que passa a tenir-ne dues?   
Evidentment per a un creien l’ànima existeix i cm diuen els versos de l’encapçalament, només seria propietat de Déu.
Però per a un descregut com jo, si no crec amb l’existència de Déu, difícilment puc creure en l’ànima tal com la entenen els creients.
Per a mi l’ànima és la part racional de la persona. El seny que diríem els catalans. És el que ens diferencia als humans (i no tots) dels animals. Una part intangible i difícilment alterable si no canvia la personalitat del subjecte. Ara bé, d’aquí a veure com puja al cel o se’n va directe cap a l’infern quan una persona es mor, hi ha, evidentment una gran diferència.
I evidentment, responent a les darreres preguntes que em faig, el trasplantament d’un òrgan humà no porta implícit el transvasament de l’ànima d’un cos a l’altre, AFORTUNADAMENT!! Ja que si a un ser humà ja li costa moltes vegades prendre les seves pròpies decisions (que són seves i de ningú més) imagineu-vos per un moment que hagués de decidir entre dues possibles sortides. Gràficament més o menys allò que es representa amb un angelet que t’està dient alguna cosa per una orella i un dimoniet que te’n està dient tot el contrari per l’altra. Però no sempre hauria de ser així... Però em dóna el mateix.  
Mariló Montero ja s’ha disculpat. Imagino que aconsellada per algun dels polítics que tan abunden per l’ens públic. Què fa un polític quan fot la gamba fins al genoll? Sortir, disculpar-se i, la majoria de les vegades dir que s’han tret les seves paraules de context.
Imagino que quan Mariló Montero va sortir opinant de l’ànima ho va fer amb els cinc sentits (o són 6? –la intuïció-), perquè normalment no surts a antena improvisant les paraules. Però la seva moralització està totalment d’acord amb les ràncies creences de la dreta espanyola i segurament van agradar a més d’un (a Rouco per exemple)
I pensar que van acomiadar a Ana Pastor per fer el que s’ha de fer: de periodista!!