dijous, 6 de desembre del 2012

EL 6 DE DESEMBRE DE 1978 VAIG VOTAR LA CONSTITUCIÓ



De Humorcillet

Avui, a les pàgines del Periódico, el seu director adjunt Juancho Dumall, pregunta si Votaria avui “sí” a la Constitució?
Primer deixeu-me que us faci uns breus apunts.
Primer que res dir-vos que els temps que corren no tenen res a veure amb l’any 1978. Aquell 6 de desembre era per a mi la primera oportunitat d’anar a votar. Feia poc que s’havia establert la majoria d’edat als 18 anys (fins llavors era als 21) i ja m’havia perdut les legislatives del 77 i del mateix 79.
Tal com s’apropava la data electoral, les meves ànsies d’esdevenir demòcrata anaven en augment. Què podia ser més important que votar la Carta Magna? La llei de lleis que ens permetria deixar enrere la dictadura franquista i encarar un futur ple d’esperança i il·lusió...  
Després d’uns primers anys força esperançadors, que van culminar amb la victòria electoral de Felipe González el 28 d’octubre de 1982, aquella il·lusió es va anar diluint poc a poc.
Després de la seva segona victòria electoral l’any 1986, però pagant el peatge d’obtenir 18 diputats menys (de 202 a 184), Felipe va dir: He entès el missatge”. Encara avui em pregunto quin missatge va entendre...
Han passat 34 anys des de l’aprovació en referèndum de la Constitució i 30 de la gran victòria socialista (la setmana passada el PSOE li va retre un homenatge a Felipe González per a commemorar l’efemèride) i he de dir, sense por a equivocar-me, que ara mateix, estem molt pitjor que llavors.
La situació econòmica, però sobre tot la política ens han portat a un camí de difícil retorn. Tant al sector econòmic i financer, com al polític, la corrupció ha estat el denominador comú., la qual cosa ha fet que els ciutadans d’aquest país, cada dia que passa, estan més decebuts amb la majoria dels nostres dirigents polítics i tota aquesta xusma que sol sortir per televisió per intentar aparentar el que no són.
L’any 2006, s’aprova definitivament un Estatut d’Autonomia de Catalunya retallat. No obstant això, i després d’estar encallat durant 4 anys pel Tribunal Constitucional, aquest, el sentència definitivament i el retalla fins deixar-lo, en alguns punts, reduït a la mínima expressió. Calia tants d’anys d’esforços per a obtenir aquell resultat final? Calia un desgast innecessari per part del President Maragall? Ara mateix, quan es fa un anàlisi de fets consumats només es pot arribar a una resposta possible: ROTUNDAMENT, NO!
Però el pitjor (les coses sempre poden empitjorar) encara estava per arribar. L’any 2011 van ser molts els espanyols que van creure que l’arribada del PP al govern podria suposar un canvi de rumb, sobre tot econòmic per al nostre país. Quan a penes s’ha complit un any, els fets ens han demostrat que no. Els espanyols (i per suposat, els catalans) han batut tots els rècords de pèrdua de drets civils i laborals i llibertats.
L’estocada final (de moment) ha arribat amb la promesa d’espanyolització dels catalans que va anunciar el Ministre Wert fa uns mesos. Voler imposar-nos l’idioma de l’imperi per damunt de la nostra llengua materna, és un disbarat tant gran com el que va significar la mateixa victòria dels populars l’any passat.  
Ara per ara el futur, a diferència de l’any 1978, és del tot imprevisible i, evidentment, gens il·lusionador.
I responent a la pregunta de Juancho Dumall, la meva resposta és NO. Si ara fos votaria NO a la Constitució Espanyola ja que durant tot aquest temps ha demostrat no ser l’eina necessària per a garantir els drets i deures de tots i cada un dels territoris espanyols.
En una paraula, ha estat un FIASCO.  

L'opinió de Cayo Lara, coordinador general de IU.