diumenge, 16 de desembre del 2012

L' EXTRA DE NADAL



La majoria dels treballadors públics espanyols no cobrarem la paga extra de Nadal. Davant d’aquesta situació sempre hi haurà qui digui: “Ja està bé, total, pel que treballen... I a sobre tenen la feina segura”.
Els que pensen així demostren que tenen molt poc criteri a l’hora de valorar la tasca realitzada pels funcionaris i la resta de treballadors al servei de les administracions públiques.
Primer que res, se’ls hi hauria de dir a aquesta gent que, al llarg de la seva vida s’han creuat en més d’un cop amb algun treballador públic i que, normalment, els ha acabat solucionant el problema. Parlem de metges, infermers, professors, policies, jutges, administratius, bombers, etc.
Si feu un petit exercici mental, veureu com el col·lectiu del que estem parlant és molt nombrós i que depenen de diferents administracions: central, autonòmiques i locals. Precisament per això, per la gran quantitat de personal i el muntant de les nòmines, el govern central pensa que és una bona manera d’estalviar.
La supressió de la paga extraordinària de Nadal significa un retallada de la nòmina dels treballadors públics d’un 7,5 % anual, aproximadament. Si sé li suma la retallada de Zapatero a partir del mes de juliol de 2011 i les dues congelacions fetes fins ara, no es difícil adonar-se’n que s’ha perdut molt de poder adquisitiu.
Els treballadors públics, com la resta de ciutadans d’aquest país, tenim unes necessitats bàsiques que s’han de cobrir. A part, alguns, com jo, tenim fills estudiant a la universitat que ha incrementat matrícules i les taxes.
Normalment, la paga extraordinària de Nadal es venia destinant a “tapar forats”, però sempre quedava una part per a fer un dinar una especial per als dies de festa i comprar regals per a la nit de Reis per a la família més propera (fills, pares, nebots, nets...)
Però aquest any 2012 tot serà diferent. La majoria d’empleats públics, amb una nòmina paupèrrima, just tindran per al més imprescindible i renunciaran a aquells extres que l’extra els hi permetia fer fins ara. Moltes famílies de treballadors públics renunciaran a fer-se regals o reduiran considerablement el seu cost i fins i tot retallaran en els àpats de les festes.
Per Internet s’ha iniciat al menys dues campanyes encaminades a l’estalvi. La primera demana que no es comprin butlletes de la Rifa de Nadal per a que les arques de l’Estat notin l’efecte de la crisi. I la segona demana la supressió del sopar d’empresa, molt comú entre la classe treballadora.
La dràstica reducció de la despesa familiar potser farà recapacitar a més d’un a l’hora de fer valoracions superficials. Molts d’aquests són petits empresaris de diferents sectors, com ara la restauració o el comerç. Aquest empresaris patiran ara més que mai en les seves pròpies carns l’efecte dominó que significa de la retallada de sous. Potser així, finalment, comprendran que les retallades als funcionaris i la resta d’empleats als servei de les administracions públiques, també signifiquen retallades a la seva caixa diària.