dijous, 25 de juliol del 2013

LA PREGUNTA DEL DIA 25-07-2013

No seré gens original, ja que aquesta pregunta fa molts d’anys que els catalans ens l’estem fent i, desgraciadament, encara ens en queden uns quants més. 
 
Quin benefici té per a Catalunya estar a Espanya? 
 
He decidit escriure del tema com a conseqüència de l’exabrupte que no fa gaire ens va tirar a tots els catalans el que era sotsdirector de la Marca Espanya Juan Carlos Gafo. Si no sabeu de qui parlo, potser el recordareu quan digui la que va soltar: Los catalanes que se vayan a la mierda, no se merecen nada. I tot va ser per la xiulada que va rebre l’himne nacional a la inauguració dels mundials de natació. Xiular a tot allò que representa Espanya, ja sigui l’himne, ja siguin representants de la monarquia o el govern, no és patrimoni dels catalans. També els bascos xiulen i, sense anar més lluny, a Astúries també es va xiular a la Reina.
Però els catalans sempre hem tingut un plus afegit. Som un poble que no admetem ser sotmesos. Durant la dictadura franquista molts de bascos van convertir el castellà en el seu primer idioma, mentre a Catalunya, els catalanoparlants només parlàvem l’idioma de l’imperi quan se’ns requeria fer-ho. Per exemple a l’adreçar-nos al mestre, però mai quan parlàvem amb un altre company de classe. 
 
Però centrem-nos en la pregunta que he fet abans. No cal que ens respongueu, ja us ho diré jo: ben poc cosa, per no dir res absolutament (sempre s’ha de donar un marge)
Per exemple les inversions que fa l’estat: desdoblament de la N-340 al seu pas per l’Aldea, les vies verdes pels dos costats de l’Ebre, l’arranjament del pont penjant d’Amposta de fa uns anys, etc. Però no ens enganyem, són diners dels ciutadans i empreses d’aquí que, via impostos, marxen cap a Madrid. En canvi, a d’altres comunitats autònomes els hi arriba més diners que no els que han pagat ells. Ja sé que hi té que haver una certa solidaritat entre territoris (això també passa quan es parla de la Unió Europea i els països rics i el pobres), però tampoc cal que ens prenguin el pèl, com ens l’estan prenent constantment. Sabíeu que mai s’acaben fent totes les obres que l’estat ha pressupostat per a Catalunya? Abans us parlava de la variant de l’Aldea... Quants anys fa que es van començar i van quedar empantanegades?  
A part d’això no em direu que no hi ha una animadversió generalitzada dels ciutadans espanyols cap a Catalunya. Només cal veure o escoltar les cadenes de televisió o les emissores de ràdio de l’Espanya profunda. Quins comentaris s’escolten cap a nosaltres? I no ve d’ara, ve de lluny. Mireu, us explicaré una anècdota que em va passar com a mol tard a principis de la dècada dels 80. Llavors jo vivia a Santa Bàrbara i un dia estava a casa d’uns amics de la família de la meva exdona. Encara que parlaven un català perfecte, ja que feia molts d’anys que vivien i treballaven a Catalunya, eren d’origen aragonès. Per aquella època ja parlàvem, sinó sobre la independència de Catalunya, si de que els catalans no volíem ser espanyols. Al final ens van dir: Si no voleu ser espanyols, aneu-vos en d’aquí. Fa tants anys que Catalunya forma part d’Espanya que consideren el nostre territori com a propi.
Com us he dit, Catalunya no té cap benefici d’estar a Espanya, però Espanya si que en treu de seguir a Catalunya i per això no volen que ens en anem. O dit en altres paraules, no volen que ens independitzem.
Fa unes dècades Catalunya era la regió espanyola més rica; ara ja no.
Al final, hauríem de ser recíprocs amb els espanyols. Hi ha una dita que diu que fer el que fan, no és pecat. O dir el que ens diuen... 

Però Juan Carlos Gafo no ha estat l'únic en dir el que pensa sobre els catalans. També l'alcalde de Callosa del Segura va soltar una frase pareguda:¡que le den la independencia a estos mierdas ya y nos dejen tranquilos¡ (pero que se construya un muro de diez metros de altura para no verlos más)  (A sobre som nosaltres els qui molestem!!)