dimarts, 2 de juliol del 2013

EL CONCERT, EL PP, CIUTADANS I EL PSC

Dissabte passat es va fer a Barcelona el Concert per la Llibertat. Va ser un d’aquells actes que els assistents recordaran mentre visquin. Però mentre el públic i artistes van gaudir de l’esdeveniment, n’hi va haver d’altres que van retreure la forma de com es va organitzar i fins i tot sobre el que va representar.
Amb el concert es va voler reivindicar el dret a decidir, però segons l’espiada del PP, va ser un concert independentista, excloent que només pretenia dividir els catalans. Anem a pams...
Per mi, si volen dir que el concert era independentista, no hi ha cap problema: ho era. Ara bé, els assistents al concert volen que es faci la consulta sí o sí per a poder votar la independència de Catalunya. Per tan, cal afirmar sense por a equivocar-me que els que volen exercir el dret a decidir són independentistes. Una cosa ben diferent és la posició d’aquells que toleren el dret a decidit. Quan es realitzi la consulta, els ciutadans que vulguin, lliurement podran expressar sobre si volen que Catalunya esdevingui un estat independent o no. La postura oficial del PSC, per exemple, serà votar que no, ja que Pere Navarro i la seva executiva reclamen una Espanya Federal dintre del marc constitucional. Però això no vol dir que tots els militants i simpatitzants socialistes penséssim igual.
Ciutadans en canvi va criticar el seguiment que va fer TV3 del acte. Es pot estar en contra de com TV3 tracta algunes notícies i, fins i tot, sobre algun programa informatiu i, fins i tot, la parcialitat en que va tractar el concert de dissabte. Ara bé, la televisió pública de Catalunya tenia l’obligació de fer un ampli seguiment del Concert per la Llibertat. Jo no ho entendria d’una altra manera. A Qui sinó li tocava retransmetre l’acte? A Antena 3? A Tele 5? A Intereconomia? Veritat que seria absurd i inaudit que fos així?
TV3 ha de retransmetre tots aquells actes importants que es facin a la nostra nació. Casualment quasi sempre es fan a Barcelona, però per això és el cap i casal del nostre poble català. Un exemple: perquè la Plataforma en Defensa de l’Ebre va convocar a Barcelona diverses manifestacions contra els transvasament? Pel ressò mediàtic que té quan es fa allí.
Tornant al PSC, l’altre dia llegia un comentari de la diputada socialista Núria Ventura on afirmava que el PSC s’havia equivocat al no voler assistir a la Taula pel Dret a Decidir que va convocar la setmana passada el President de la Generalitat. Jo també ho crec. Navarro també interpreta (en aquest cas) que el dret a decidir és igual a independència i per això va renunciar a ser-hi present.
Tot i respectar la posició oficial del PSC, penso que assistir a una reunió no implica res. Aixecar-se de la taula i marxar és una opció que sempre es pot exercir si a un no li agrada el desenvolupament dels fets. Però tancar la porta d’entrada és, des del meu punt de vista, un error polític que pot acabar passant factura els socialistes com tants i tants d’altres.