dissabte, 13 de juliol del 2013

EL CAS BÁRCENAS, EL DELS EROS I EL PALAU (NO HO OBLIDÉSSIM)

Desgraciadament, de casos de corrupció política durant els darrers anys n’hi ha hagut molts més (Pretòria, Neptú, ITV’s, Brugal, EMARSA, Clotilde...), però em centraré només amb els anunciats.
Sempre he argumentat que tot és comparable, fins i tot quan dius això no és pot comparar, ho està fent; per tant, quan els mitjans de comunicació i, sobre tot els polítics d’altres partits, comparen els dos casos em sembla correcte, però s’equivoquen quan volen equiparar el cas Bárcenas amb el dels ERO’s falsos d’Andalusia. L’acudit que il·lustra aquest comentari és de Ferreres i es va publicar al Periódico de Catalunya; com veieu, el sac que porta Rubalcaba és igual de gran que el que porta Rajoy.
Tal i com explicava l’altre dia, el cas Bárcenas deriva del cas Gürtel que va afectar dirigents del PP de mitja Espanya i que, per poc que s’estiri del fil, es pot arribar fins el cap del govern espanyol o sea se a Mariano Rajoy.
Anem per l’altre, el dels ERE’s de la Junta d’Andalusia. Tot hi haver un delicte flagrant, l’apropiació indeguda de cabdals públics s’ha localitzat només a Andalusia i per molt que afecti a alts càrrecs i fins i tot una exministra del govern espanyol, Magdalena Álvarez, ni ara és ministra ni afecta als anys en que ho va ser, sinó del temps de quan era consellera de la Junta. Per tant, en cap cas pot arribar a afectar a l’anterior cap del Govern José Luis Rodríguez Zapatero i encara que el pogués acabar esquitxant, ara mateix ja no ocupa cap càrrec públic a diferència de Rajoy que encara li queden quasi dos anys i mig de mandat al menys que acabi dimitint i convocant eleccions anticipades.
De tant parlar d’aquests dos casos, sembla que ens oblidem del cas Palau de la Música i que afecta directament a Convergència Democràtica de Catalunya, el partit del President Mas.
En aquest cas, el jutge també acusa a CDC de finançament il·legal i, des de fa temps, tenen la seu central embargada per a fer front a una més que possible responsabilitat penal, prova de que els indicis que tenen de finançament irregular són del tot consistents.  
Mas, com Rajoy hauria de sortir a donar explicacions de forma convincent. No em val que ho neguin tot i que donin la culpa a l’Agència Tributària o s’acusi a Bárcenas de nul·la credibilitat.
Des del meu punt de vista, només el dubte d’un comportament il·lícit per acció u omissió els desacredita per a continuar ocupant un càrrec de tanta responsabilitat. Per tant, el que haurien de fer sense demora és presentar la seva dimissió de forma irrevoca