dimarts, 2 de juliol del 2013

El dilema del presoner Bárcenas

Ignacio Escolar

Des de la presó de Soto del Real, el presoner Luis Bárcenas tindrà molt de temps per pensar. Ja ha assumit que passarà una llarga temporada a la cel·la, malgrat els seus contactes, els seus amics i tota la informació sensible que amaga en una caixa forta a unes hores de Madrid. ¿Què farà? ¿Explicarà el que sap o callarà mentre continua buscant una sortida a través de les converses sota corda que encara manté amb importants dirigents del PP? ¿Difondrà aquell vídeo que va gravar fa mesos «per si em passa alguna cosa» on apareix llegint un document de dotze punts que podria posar en seriosos problemes el PP? «S'ha traspassat una línia vermella», diuen des del seu entorn, on acusen el ministre de Justícia de conspirar contra Mariano Rajoy en un joc de trons en el qual Bárcenas és el principal peó.
Dijous, a l'Audiència Nacional, va passar alguna cosa inesperada. No només perquè l'extresorer del PP va entrar a la presó quatre anys després d'iniciar-se el cas Gürtel, sinó per qui ho va demanar. ¿Com es pot explicar que la mateixa fiscalia sota un govern del PP sigui molt més dura contra Bárcenas que l'acusació popular del PSOE? Dijous, els advocats socialistes van demanar presó eludible amb fiança. La fiscalia va dir que allò era poca cosa i va pujar l'envit a presó incondicional; el jutge Pablo Ruz va acceptar la major. La decisió, òbviament, la va prendre Ruz, però no l'hauria pogut abordar sense el suport de la fiscalia.
Les teories per explicar la decisió de la fiscalia són diverses. Altres imputats de la Gürtel responsabilitzen les dues fiscals que porten el cas, que segueixen sent les mateixes que el van iniciar amb Garzón. A l'Audiència Nacional, l'explicació més estesa és que la fiscalia -amb informació del CNI- tenia por que Bárcenas es fugués, cosa que hauria suposat per al Govern un terratrèmol només comparable amb el que va representar per a Felipe González la fuga de Luis Roldán. I per a Bárcenas i el seu entorn, el responsable directe és el ministre Gallardón: l'únic que quedaria net de sobres i palla si l'extresorer canta; l'home pel qual ara aposta José María Aznar com a futur líder del PP.
«Rajoy sap que Gallardón està jugant contra ell i que pretén que jo esclati i parli dels papers. En la primera crisi de Govern, estarà fora», deia Luis Bárcenas pocs dies abans d'entrar a la presó. Fins dijous, Bárcenas encara pensava que seguiria en llibertat, que els seus amics l'ajudarien, que contra ell només hi havia «un delicte fiscal, i per això a Espanya no va ningú a la presó». És evident que es va equivocar. Per ara, Gallardón segueix al Govern mentre Bárcenas dorm a la presó. La seva dona, Rosalía Iglesias, està destrossada; segons el seu entorn, és qui ho porta pitjor. Ella, més que ell, serà qui decidirà la manera de respondre.