dissabte, 19 de gener del 2008

"LA NACIÓ VERDADERA"

Així qualifica a l’Estat Espanyol l’expresident José Maria Aznar. L’altra “perla va se anomenar “ultra” a l’esquerra espanyola. També aquí em penso que s’equivoca.
La unificació d’Espanya, fruit de la unió entre els reines de Castella i Aragó, al casar-se els dos hereus de llurs corones (Isabel de Castella i Ferran d’Aragó) va ser més una unió de conveniència que de fet. Així, molt abans que Espanya, a la península ibèrica existien molts més regnes (o nacions). En el cas de Portugal encara perdura. Per tant, la denominació de “nació verdadera” em sembla una mica agosarat.
Sobre dir ultres a les esquerres, es torna equivocar. Normalment s’anomenen ultra a la dreta. Les esquerres més radicals són d’extrema (esquerra) però penso que el sinònim no seria apropiat.
De totes formes, veig al PSOE encara molt moderat. Hi ha alguns temes (com el de l’avortament o l’eutanàsia) que no han volgut tocar i ho van postergant en el temps. Per tant, el PSOE d’avui és, a la meva manera de veure’l, un partit de centre-esquerra. En l’apartat social s’ha mostrat prou d’esquerra, però no així en l’econòmic.
Com dies passat no diré que Aznar pogués anar una mica “carregat”, potser perquè tenia al costat a la Botella (fumant gràcies) al decret d’Esperanza Aguirre, així com als seus fills, gendre i nets) I potser per això va ser més moderat amb el to...