dimecres, 23 de gener del 2008

PÀNIC A LA CAIGUDA DE LA BORSA

De sobte pareix que a tothom li hagi entrat el pànic per les males notícies dels mercats de valors d’aquests darrers dies. Pareix com si tothom hi tingués la majoria dels seus estalvis ficats en productes financers amb cotitzacions a la borsa. Però, a l’hora de la veritat, quants hi ha que hi tenen veritablement interessos? Jo crec que pocs, molt pocs. Hi els que “controlen” els mercats encara son molts menys.
Per això em pregunto: està fundat el pànic? No us faré cap anàlisi. Ja he dit altres cops que no sóc economista, però crec que el temor o pànic si voleu no està justificat per a la majoria de ciutadans.
La majoria d’aquesta majoria treballen assalariats, per tant tenen una nòmina a finals de mes. Potser determinats sectors econòmics poden arribar a notar la “crisi”, però la majoria de productes que es compren dels salaris són indispensables per al ser humà: menjar, productes de neteja, roba, transport... fins i tot oci i cultura. I per tant, si no cau d’una manera alarmant la demanda d’aquestes coses, la vida continuarà amb certa normalitat. Potser, fins i tot, que alguns d’aquest productes abaixin els preus. Dos exemples. Un, la vivenda si en realitat no baixa, tampoc s’apuja tant com els darrers anys i esperem a veure... L’altre, el preu del petroli està abaixant en aquests darrers dies. Això pot fer que molts productes també o facin o, al menys no s’apugin con aquest darrer anys /una inflació del 4,2 % i una dècima més a Catalunya) El Banc Central Europeu ja ha anunciat avui precisament que a diferència d’allò que van fer als EE.UU, no abaixaran el preu oficial del diner. Precisament per la inflació!
Fa anys, un conegut em va dir: “l’economia ni es crea ni es destrueix, només es transforma” Encara que al món dels mercats de valors, aquest poden pujar o baixar depenent de moltes coses, però el diner circulant és sempre el mateix. Així quan la borsa baixa (o perd)... qui guanya? Perquè algú ho ha de fer!