divendres, 2 de setembre del 2016

12 apunts sobre el pacte

JUANCHO DUMALL
Director adjunt

Primer. Rajoy es presenta a la investidura sense la tremenda llosa de soledat que acompanya el PP. Tindrà 170 vots a favor. Insuficients, però recolzats per un acord sòlid.
Segon. Rivera es manté en el primer pla. Pot vendre una actitud activa davant el bloqueig polític. Però, després de firmar al febrer un acord amb el PSOE i fer-ho ara amb el PP, queda retratat com a partit frontissa, no com a alternativa.
Tercer. Ciutadans no aconsegueix imposar el seu programa regeneracionista. Ha posat unes condicions sobre la corrupció molt manejables per al PP.
Quart. La supressió del Senat i de les diputacions, dues ensenyes deRivera, queden als llimbs.
Cinquè. El PP salva el que és essencial de la seva reforma laboral. Ciutadans no cola un dels seus productes estrella: el contracte únic.
Sisè. Rivera es dispara un tret al peu amb l'elecció directa d'alcaldes, que afavoreix ara com ara el PP i el PSOE.
Setè. La reforma del sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial és un èxit de Ciutadans, però és un brindis al sol donada la composició de la Cambra.

Programa social

Vuitè. Ciutadans aconsegueix marcar perfil a l'introduir mesures socials i comprometre el PP a consignar-les al pressupost. Un dard enverinat contra el PSOE. ¿Com argumentarà Sánchez no recolzar aquest programa social?
Novè. Rajoy pot presentar-se davant l'opinió pública amb el missatge que ell ja ha fet la seva feina. Més pressió per als socialistes.
Desè. Assumptes com la reforma de la llei electoral queden enunciats com un full de ruta, però sense més compromisos.
Onzè. Davant la previsible derrota de Rajoy en aquest debat d'investidura, el PP queda més ben situat que l'oposició, a la qual passarà la pilota a partir de divendres.
Dotzè. Després d'aquest acord i la fallida investidura de Rajoy, els partits no posaran tant l'atenció als resultats de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre, sinó a les enquestes que es vagin coneixent després del debat d'aquesta setmana.