diumenge, 3 de juny del 2012

ALS DOS COSTATS DEL RIU SÉNIA


La flor del taronger: tarongina. 


Agustí Sancho és un jove agricultor d’Alcanar que té dues finques de cítrics, una a cada costat del riu Sénia, es a dir, una al terme d’Alcanar i l’altra al de Vinaròs. La primera ha estat propietat de la seva família des de fa diverses generacions. Antigament hi havia oliveres i garrofers, però quan van arribar els tarongers, el seu iaio la va transformar. L’altra la va comprar el seu pare quan els cítrics es van convertir en una explotació molt rendible. Per aquell temps el terme es va fer petit als canareus que van començar a comprar terra a la comarca veïna del Baix Maestrat.
Des de fa uns anys els cítrics en general (taronges i mandarines principalment) van de mal en pitjor. Els mercats estan saturats per les sobreexplotacions i la competència d’altres països com el Marroc. Puc afirmar, sense por a equivocar-me, que amb els diners que es treuen de la venda no cobreixen els costos de producció.  
Com cada any, en arribar l’època de fer la declaració de la renda, l’Agustí se’n va a la gestoria, la mateixa que ja tenien el seu pare i el seu iaio. De la carpeta comença a treure els papers: els certificats dels interessos, el de la hipoteca del pis, el dels cítrics que li ha fet arribar la cooperativa...
El gestor se’ls va mirant d’un en un. Finalment fa una pregunta a l’Agustí que el deixa una mica descol·locat.
-Del total d’aquestes vendes, aproximadament, quina part correspon a la finca d’Alcanar i quina a la de Vinaròs.
-I què més dóna? –li respon l’Agustí- Tot són cítrics, no?
-Té més importància de la que sembla. Mentre els cítrics de les explotacions d’aquí no tenen cap tipus de reducció fiscal, zero, i per tant, tenen un rendiment d’un 26 %, els de les explotacions del Baix Maestrat estan reduït al 9 %.
L’Agustí no se’n sabia avenir.
-Però, com és possible? Sempre m’has explicat que aquestes bonificacions són degudes, principalment a les inclemències meteorològiques no?
-Efectivament –li respon el gestor-
-Llavors, si la climatologia és la mateixa... Quan plou a un lloc, plou a l’altre i quan fa vent, passa el mateix... No ho entenc, de veritat... -Es lamentava l’Agustí-.
Desgraciadament aquesta situació es ve repetint els darrers anys. És competència del Ministeri d’Agricultura, previ informe de els comunitats autònomes, establir aquestes reduccions que, a la vegada, informa al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques per a que es puguin aplicar a l’hora de fer la declaració de la renda. Sembla ser que algú de Catalunya no ha fet els deures (digueu-li departament d’Agricultura, sindicats, agrupacions de productors o tots plegats...)
En canvi amb les olives, la situació és pràcticament inversa. Mentre a les comarques del Montsià i Baix Ebre el rendiment es rebaixa al 11 %, al Baix Maestrat és del 22 %.
...
Han passat uns dies des de que Agustí Sancho va fer la declaració de la renda quan rep una trucada del seu gestor.
-Agustí, hauries de tornar a vindre... El passat 19 va sortir una rectificació de l’ordre de mòduls que regula les reduccions dels productes agraris i ara també han reduït el rendiments del cítrics a les comarques del Montsià i del Baix Ebre deixant-les com al del Baix Maestrat, es a dir, al 0,09.
Agustí penja el telèfon amb la sensació de no entendre res... Com poden passar aquestes coses? –es pregunta-.
Evidentment l’Administració tampoc és infalible.