dilluns, 5 de novembre del 2007

SCHUSTER: PER A QUÈ T'HA SERVIT SER CATALÀ

Una vella dita (o definició) deia que “ser català és tot aquell qui viu i treballa a Catalunya”. I Schuster, l’actual entrenador del Madrid, durant una bona etapa de la seva vida va viure a Catalunya i va treballar (jugant al futbol) a can Barça. Però pareix que no va aprendre res. No sap res del sentiment català, de la nostra manera de ser, etc.

Perd a Sevilla i a qui dóna la culpa? Al àrbitre perquè era català. Jo diria millor: del col·legi d’àrbitres de Catalunya. No sé si era català. Al menys els seus cognoms n’indiquen un origen no català: Álvarez Izquierdo.

En aquesta vida només he conegut un àrbitre de primera divisió de nom Felipe Crespo Aurre adscrit al col·legi d’àrbitres de Catalunya, resident a Tortosa (es de suposar que de molt petit, ja que parlava català perfectament), però nascut a Santander.

Però no vull parlar més dels àrbitres, només ho feia per les afirmacions dels senyor Schuster. També vull recordar un altre vingut de fora, en aquest cas per jugar amb el Barça de bàsquet (en aquell temps baloncesto): Bob Guyette, americà de naixement que al poc temps que jugava aquí una vegada va dir una cosa així: “No entenc perquè el Barça porta aquest colors...” I a la petició d’aclariment per part dels periodistes va dibuixar les quatre barres a sobre del seu pit. Al meu entendre una forma molt aclaridora del que significava per ell la identitat catalana. I estem parlant dels anys 70! Potser, fins i tot, que Franco encara fos viu!

Schuster: si no vas aprendre res, millor te’n vagis oblidat de nosaltres. I nosaltres també d’ell i barrar-li les portes del Barcelona per sempre. No trobeu?