dilluns, 19 de novembre del 2007

LA REFORMA DE L'IRPF QUE PROPOSA EL PP, UNA FALÀCIA?

Jo crec que sí, sincerament! L’altre dia vaig llegir no sé on que algú, no sé qui, va dir què: “Quan es fa una promesa de baixar els impostos, cal saber com es compensarà per a que l’Estat pugui seguir gastant en la mateixa mesura que ho feia”. Això que pareix tan simple i elemental, pareix, al menys avui no ho han sabut explicar bé, que el PP encara o ho té clar. Ah! I les declaracions de Ángel Acebes no tenen desperdici. Segons Acebes que a partir d’ara hi hagin 7 milions de ciutadans i ciutadanes que deixin de pagar els impostos (el que cobren a l’any menys de 16.000 Euros bruts), es una mesura encaminada a recaptar més impostos. Segons ell, al tenir més poder adquisitiu podran anar més dies de vacances, comprar més coses, etc. Mai en la meva vida recordo haver escoltat un raonament tan poc rigorós. Com pot dir això tot un senyor que en el seu dia va ser ministre d’Aznar? No sap Acebes que l’augment del consum dispara els preus cap a dalt i això provoca més inflació? I a més inflació, amb el mateixos diners, menys pots comprar? No anem bé...

I una darrera cosa. Amb la reforma que anuncia el PP, si fins el 16.000 euros no hi ha retenció d’IRPF, què no vol dir que no caldrà declarar, vol dir que l’empresari ja no et retindrà, pot passar que hagi qui guanyi més de 16.000 euros i se li apliqui una retenció per part de l’empresari i que el sou net sigui inferior al d’aquell que no se li retindrà res. M’enteneu? Avui ho estava pensant quan ho han dit a la SER i no he fet més què assentir amb el meu cap.

Potser caldrà esperar una mica més de concreció per part del experts del PP, però avui, per avui, com opinen molts d’altres, una reforma així no és viable.

Encara una cosa per acabar. Avui en dia, les comunitats autònomes es financen en gran mesura de la part que els pertoca en el repartiment de dir impost.... i alguna cosa tindran que dir, no? O és que se’ls traurà el finançament així com així. Em recorda a l’Aznar quan va prometre suprimir l’Impost d’Activitats Econòmiques si guanyava per segon cop. I ho va fer. Només una pega: aquest impost revertia i reverteix la part que queda als municipis i les diputacions provincials. Les arques de l’Estat no es van ressentir gens ni mica. Això és com aquell pare que li treu la paga setmanal al fill... Tota una brillant idea!