divendres, 7 de desembre del 2007

PROPOSTA AL·LUCINANT DE LES CAMBRES DE COMERÇ

De la ma de Javier Gómez Navarro, president del Consell superior de les Cambres de Comerç d’Espanya i que fa ser Ministre de Turisme en el darrer govern de Felipe González, ha llençat una proposta, al meu entendre, un tant desencertada. Proposa reduir la quota empresarial a la Seguretat Social i apujar el tipus de l’IVA. O sigui, beneficis només per a ells i els treballadors i la ciutadania en general que els “fotin”.

Anem a analitzar la seva proposta. Si es rebaixen les quotes empresarials de la seguretat social, possiblement podran crear més llocs de treball, però a la vegada obtindran més beneficis les empreses. Però també perjudicarà als sistema públic de pensions, ja de per si prou afectat i a la recerca de solucions que puguin garantir el pagament de les pensions futures més enllà del 2015 o 2020.

En canvi, les conseqüències directes de l’apujada de tipus de l’IVA les patirà el consumidor, ja que és qui acaba suportant tot el pes de l’impost. Els empresaris dedueixen del IVA repercutit de les seves vendes o prestacions de serveis les quotes suportades per despeses corrents, compres i inversions: faves comptades! Mentre al consumidor final l’encarirà l’article adquirit o qualsevol cosa que consumeixi: cultura, oci, transport, etc.

És la manera de pensar del món empresarial: avantatges només per ells i la resta que en paguin les conseqüències. I a sobre tenen la paella pel mànec: si no hi ha ajuts poden optar en instal·lar-se en un altre país on el nivell de vida sigui més baix i els salaris més minsos. Però el preu dels seus productes no l’abaixaran!