dimarts, 8 d’abril del 2008

EL BOICOT ALS JJ.OO. DE LA XINA

Quan els interessos econòmics estan per sobre tots els altres, després passen coses com les que estan passant ara amb la flama olímpica dels jocs de Pequín.
De totes formes, tan el governants com la població civil han reaccionat tard i malament. Si no estaven d’acord en la designació de la ciutat asiàtica per a organitzar l’Olimpíada d’aquest anys, haurien d’haver-se manifestat quan va ser designada (any 2001), no ara. En aquests moments, qui pot parar l’organització dels Jocs? Després de fer tota la inversió i tenir-ho quasi tot enllestit, no es pot pretendre que el COI acabi per retirar-los l’organització. Què farien llavors, suspendre els jocs d’aquest any? Això crearia un greuge per als milers d’atletes que s’han preparat a consciència per disputar-los en les millors condicions. Caldria donar-ho a un altra ciutat? Potser Atenes, la darrera en organitzar-los? Aquí caldria fer-se altres preguntes: N’hi ha cap que estigui preparat a 4 mesos vista? o Què se n’ha fet de la vila olímpica i altres instal•lacions provisionals que es fan únicament de cara els Jocs?
La Xina ni ara, ni evidentment abans, quan se li va donar l’organització disposava de les condicions mínimes necessàries per organitzar un esdeveniment de l’envergadura d’uns Jocs Olímpics. Al pràcticament nul respecte als drets humans i a les greus condicions de contaminació que pateixen les grans ciutats de la capital del gegant asiàtic, l’haurien degut de descartar com a candidata.
I ara, després de 7 anys i ja damunt de l’acte, arriben les manifestacions per l’opressió del Tibet, per la disconformitat en les seves polítiques repressives amb els dissidents...
Sarkozy que anuncia que no hi anirà... els boicots a la flama, per allí on passa (quina culpa té la flama?) Ja sé que és una bona manera de sortir per televisió i altres mitjans i així airejar les protestes, però aquestes, repeteixo, han arribat a deshora i de forma poc adequada!