dilluns, 7 d’abril del 2008

LES AMISTATS PERILLOSES

Aquesta nit, el ple de l’Ajuntament de Tortosa té previst debatre una moció sobre el transvasament del riu Segre i la Plataforma en Defensa de l’Ebre hi té previst d’assistir-hi, tal com ja ho va fer altres cops per mostrar el seu rebuig als partits que “defensen” els transvasaments com a mitjà de portar aigua allà on més necessitats estan. Però les coses han canviat molt en els darreres setmanes. I aquells que la PDE tenia com “amics”, alguns, aparentment, han canviat de costa i, en canvi, d’altres es volen apropar.
La situació, malgrat tot, és molt diferent. Ja que, mentre els socialistes del PSC volen portar aigua a Barcelona “a qualsevol preu”, ja que els és urgent donar una ràpida resposta a la necessitat que té l’àrea Metropolitana de Barcelona, els socialistes del PSOE, no volen sentir-ne a parlar, encara que si que estan per buscar la millor solució i que no fereixi susceptibilitats de cap tipus. I és el Govern Central qui té l’autoritat suficient per autoritzar o no a fer detraccions puntuals o permanents d’aigua d’una conca hidrogràfica i portar-les a l’altra. I el govern de Zapatero ha dit per activa i per passiva que no hi haurà cap tipus de transvasament ni “extracció” puntual d’aigua de cap riu de la conca de l’Ebre. Mentre que abans l’amenaça del PHN planava sobre les nostres terres fins que va ser derogat, tot complint una promesa electoral, per Rodríguez Zapatero.
La PDE vol declarar transvasista l’actual Govern de la Generalitat. Té tot el dret de fer-ho si pensa que ho és. Però ha d’estar atent a qui, en aquest cas, li vulgui donar el seu suport. Altres partits que ara van de defensors del riu i del territori, proposen com a solució definitiva el transvasament del Roine. I molt em temo que no hi renunciaran (renunciar per ells seria rectificar, i no solen fer-ho mai, encara que s’equivoquin) encara que s’hi troben altres solucions molt més adequades i sostenibles.
El dia 19 la PDE té convocada una assemblea. La meva intenció és la d’anar, ja que com molts, sóc un antitranvasista convençut. Però entre els assistents miraré per si veig cares “noves”. Cares que ara fa uns anys “estaven a l’altre costat” i es permetien qualificar a membres de la PDE de “terroristes”! La PDE faria bé de tenir cura d’aquestes “amistats perilloses”.
I per acabar només una petita reflexió per al debat. La Plataforma en Defensa de l’Ebre és un moviment social que va sortir de forma espontània davant de l’amenaça del transvasament de l’Ebre per part del Govern del PP encapçalat per José Maria Aznar. Qui parla amb nom de la PDE son els seus portaveus... encara que de vegades pareix que totes dues coses pretenent ser el mateix.