dissabte, 2 d’agost del 2014

Un exèrcit, ¿per a quin enemic? (Carta publicada al Periódico de Catalunya)

Rafael Martínez (La Vansa i Fórnols)


Sóc dels que cada dia tenen menys motius per quedar-se a Espanya, encara que vist com ens ho muntem aquí a Catalunya no sabré on anar. Aquest país té problemes molt importants que necessiten explicacions ràpides i clares, o el dia de la consulta no sabrem què decidir sobre la famosa pregunta. Vagin aquestes com a exemple: ¿Com es finançaran i pagaran les pensions que hem cotitzat a l'Estat espanyol? ¿Com es finançarà la sanitat pública? ¿Amb les cotitzacions a la Seguretat Social catalana, amb aportació directa del nou Estat, les dues coses a la vegada...? ¿Com acabarem amb la plaga de la desocupació?
Mira per on, alguns ja comencen a aclarir el tema de la desocupació. Tindrem un exèrcit, o diversos: de terra, mar i aire, on els nostres joves podran resoldre la seva complicada situació laboral. Comprarem avions fabricats als Estats Units i navilis de guerra, canons i blindats a altres països. Amb la nostra indústria i els milions de turistes que visiten les nostres terres solucionarem el problema de la balança de pagaments.
Però jo em pregunto, ¿Andorra té exèrcit? ¿O països com Mònaco o Luxemburg? I una altra pregunta: ¿qui és el nostre enemic? ¿Els Estats Units, la Unió Europea, Espanya, el Marroc...? Que algú comenci a anar aclarint-nos els dubtes; s'acosta el dia i cal preparar-se per a no sé quina guerra.