dissabte, 12 de març del 2016

‘LA RANA’ DEL PRESIDENT

De Faro. 
Albert Ballesta, el dimitit alcalde de Girona, li va sortir rana al President Puigdemont. Mai un polític havia acumulat tants despropòsits com Ballesta i, segurament, mai cap grup municipal ho havia fet tant malament a l’hora de buscar un candidat per a l’alcaldia d’un municipi, encara que substituís a l’alcalde escollit després de les eleccions municipals.
El pas per la política activa de Ballesta es pot comparar amb el pas de José Antonio Camacho per la banqueta del Madrid. Dues vegades va intentar el Madrid que Camacho dirigís el primer equip: la primera va dimitir abans de començar i la segona després del tercer partit. Segurament se’n va adonar a temps que el seu caràcter no era compatible amb el dels directius de l’entitat. Però no ho va fer per diners... En canvi, Albert Ballesta si que ha marxat pels diners. Volia cobrar més de Puigdemont i els altres grups del consistori no ho van aprovar.  
Després d’afirmar que no estava en política per diners, ja que professionalment en guanyava més, ha arribat la gran espantada.
El ja exalcalde de Girona ha estat dels pocs alcaldes que s’ha fet mereixedor de la meva atenció. Evidentment al llarg de la meva trajectòria d’opinador, he parlat (sovint extensament) d’alcaldes com Rojo y GualdoManolito (tots dos d’Amposta) o Ferran Bel de Tortosa. Però mai m’havia cridat l’atenció un alcalde de l’altra punta de Catalunya. Ballesta ha estat el primer.
No sé si sortir al meu blog és un honor o un deshonor. Suposo que mentre per a uns serà un honor, en canvi per a d’altres, aquells als qui critico per les seves actituds dèspotes i autoritàries, no ho serà. Però ja sabeu allò de: a qui li piqui que es rasquí...
El setmanari el Triangle feia un repàs de la trajectòria de Ballesta per la política local de Girona. Una curta però intensa etapa de la que segurament la gent se’n recordarà temps i que per cap motiu voldrien que es repetís.
Albert Ballesta va arribar a l’alcaldia de Girona substituint Carles Puigdemont, després que aquest fos ungit per Arturo Mas per a ser el seu substitut davant de la Presidència de la Generalitat, el famós pas al costat de Mas degut a les pressions de les CUP per a desencallar les negociacions per a investir el nou president català.  
El nou alcalde de Girona s’havia presentat a les eleccions al lloc 19 de la candidatura de CiU, per tant, després de la renuncia de Puigdemont, per a investir-lo alcalde, calia primer la renuncia d’aquells que l’havien precedit a la llista, la qual cosa, pel que sembla, no va ser fàcil ja que alguns eren d’Unió i com sabeu, darrerament les relacions entre CDC i UDC no són bones.
Després d’una esperpèntica presa de possessió que va haver de repetir perquè ni va prometre ni va jurar el càrrec, va voler pactar amb els grups del consistori més allunyats ideològicament d’allò que representa CDC un nou cartipàs municipal amb una finalitat molt concreta: apujar-se el sou. Els grups que es van avenir a pactar van ser el PP i C’s; en canvi ni el grup d’ERC (socis de govern a la Generalitat), ni el PSC ni les CUP van voler-hi pactar i avalar així les pretensions econòmiques de Ballesta. Abans del ple C’s va anunciar que tampoc li donaria suport i per tant,  l’exalcalde no va aconseguir el seu màxim objectiu posar-se un sou de més 75.000€/any.
Vaig dir a l’altre escrit que els grups de l’oposició s’havien d’estar fregant les mans en veure tots els despropòsits comesos. Normalment quan passen coses així acaben passant factura. La dimissió de Ballesta només ha fet créixer la mala imatge de CDC a la ciutat. Veurem si la que molt probablement serà la nova alcaldessa Marta Madrenas serà capaç de redreçar la situació.  
Si jo estigués a la pell de Puigdemont estaria molt emprenyat pel comportament d’un individu així. Però com que no hi estic, me’n alegro quan a CDC els hi passen coses així, ja que demostren la veritable cara de la formació.