dimecres, 23 de març del 2016

CATÀSTROFES I TELEVISIÓ

Quan passa alguna tragèdia (sempre amb morts) els mitjans de comunicació fan un ampli seguiment del desenvolupament dels fets al llarg de la jornada, fins al punt de monopolitzar (pràcticament) la programació dels diferents canals informatius. Ha vàrem veure diumenge amb l’accident de l’autocar dels estudiants d’Erasmus a l’alçada de Freginals i ho poguérem tornar a veure ahir amb els atemptats de Brussel·les. No se’n estarà fent un gra massa?
Sembla que ahir les xarxes socials reflectien la irritació d’alguns seguidors del programa Mujeres y hombres y viceversa (un programa que per no saber-ne res, no sé ni per quina cadena s’emet) en veure que no s’emetia per a poder-ne fer el corresponent seguiment de l’atemptat. No crec que faci falta arribar a aquest extrem, però em sembla que s’hauria de poder diferenciar un programa informatiu d’un d’entreteniment.
Fixeu-vos. Dimarts, normalment, passo a veure a mons pares. Només entrar a casa em va sorprendre que tinguessin la televisió apagada.
-Què no miren la tele? –els hi vaig dir-. A aquella hora solen mirar a la Sexta el programa Más vale tarde.  
-Per a què? Estant tot el dia parlant dels atemptats... Jo ho sento per tota aquesta gent -me va dir ma mare- Però penso que no caldria parlar-ne tant... Espero que al menys facin el Gran Dictat.
El Telenotícies va reflectir clarament aquesta situació. Van estar ½ hora parlant dels atemptats. Finalment va sortir Rajoy donant el condol al poble blega. A les 21:30 van canviar de tema i jo de cadena.
Poseu-vos en situació. Imagineu-vos per un moment que us passeu la major part del dia a casa. Que a sobre sou grans i no podeu o no voleu llegir. Que l’única distracció que teniu és veure els vostres programes favorits de la televisió y un dia, per culpa d’alguna tragèdia (tal com va passar ahir), els suspenen o bé, la notícia acapara la major part de la franja informativa. Segurament arribarà un moment que direu: Prou!!    
Opino que donant tanca cobertura mediàtica a fets com el d’ahir, s’està fent el joc als terroristes, ja que a part de fer molt de mal (i sovint selectiu), es busca el màxim ressò internacional. Que tots els mitjans en parlin i com més, millor. Per a ells és publicitat gratuïta.
Sense estar d’acord amb que s’està fent amb la lliga espanyola de futbol, trobo que les notícies de catàstrofes haurien de rebre un tractament similar. Suposo que els que sou futboleros sabeu de què estic parlant i per als que no ho sou, us ho explico.
Resulta que els drets de la Lliga Professional de Futbol els va comprar Televisió Espanyola i la resta de cadenes només poden oferir els resums dels partits tal i com els hi envia TVE, sense poder-ne fer cap modificació. A més només es poden passar durant els informatius i per tant, tampoc es poden emetre programes especials amb els resums dels partits de la jornada. En el cas de la Televisió de Catalunya, aquests resums tampoc poden ser oferts pel canal de notícies 3/24.
No creieu que, passats els primers moments, seria més que suficient donar aquests tipus de notícies, exclusivament, als informatius. A part, penseu que hi ha cadenes que tenen canals temàtics de notícies com el 24 Horas o el 3/24 esmentat.
Per acabar-ho d’adobar només faltava que demà fos l’aniversari de la catàstrofe aèria de Germanwings als Alps francesos i que els actes d’homenatge (demà és festa a les Espanyes), s’avancés avui.