divendres, 29 d’abril del 2016

EL SENYOR BEL I EL MONUMENT FRANQUISTA DE TORTOSA

Imagineu-vos per un moment que jo li digués a un amic alguna cosa així:

-Si vius a Amposta, podem quedar diumenge pel matí per a fer una cervesa per tal de reafirmar la nostra amistat.  
-Si vius fora d’Amposta vens diumenge pel matí , quedem per a fer una cervesa i reafirmem la nostra amistat.  
  
???

La realitat és que les dues preguntes són força semblants (l’única diferència és viure o no a Amposta)
Una cosa semblant són les preguntes que el Sr. Ferran Bel s’ha inventat per a fer la consulta sobre la retirada del monument als 25 años de Paz. Mireu sinó:

En relació al monument a la batalla de l'Ebre, que va inaugurar el general Franco l'any 1966, que creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar:

a) Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.
b) Mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

Segons l’alcalde de Tortosa aquestes preguntes han estat consensuades per la majoria dels grups del consistori. I deu de ser així perquè no he llegit per enlloc que cap membre de l’oposició hagi dit el contrari.
Les úniques protestes han vingut per part de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa a l’entendre que la pregunta pot resultar confusa per a la majoria dels ciutadans.
A part d’això, ahir llegia un comentari de l’amic Brian Cutts, membre de la comissió esmentada que també posava el crit al cel en saber que la votació només podrà ser presencial i, per tant, obligarà a les persones que estiguin estudiant o treballant fora a viatjar fins Tortosa per a poder votar. No tenen més opció.  
Tots els governs, quan són reticents a fer alguna cosa, però s’hi senten obligats a fer-ho, sé les enginyen per a buscar preguntes ben enrevessades i poder confondre així a la ciutadania. Dos exemples molt clars: el referèndum de l’OTAN durant el segon mandat de Felipe González i la pseudoconsulta del 9-N de 2014 referent a la independència de Catalunya. En cap del dos casos la pregunta era clara i concisa. Què costava fer-la així:
Estàs a favor de que Espanya entri a l’OTAN?

-Sí.
-No.

O bé.  
Estàs d’acord que Catalunya sigui un estat independent?

-Sí
-No
O en el cas que ens ocupa.

-Estàs d’acord en retirar el monument commemoratiu dels 25 Años de Paz de Franco?
-Sí.
-No.

Tan difícil resulta fer alguna cosa així? Sembla que sí.
Torno a insistir. Puc entendre que el grup municipal de CiU (o ha canviat el nom?) i el PP s’oposin a la retirada del monument. Fins i tot puc entendre que tinguin raonaments diferents encara que el rerefons s’hi assembli bastant.
Però el que no puc entendre és que partits que es consideren d’esquerres no s’enfrontin a Bel per aquest tema, encara que només sigui per a desgastar-lo políticament.
Però sobre tot, sobre tot, ERC que tenia la possibilitat de configurar amb els altres grups del consistori un govern d’esquerres a Tortosa i va preferir donar suport a un alcalde que la legislatura anterior els va deixar a l’ostracisme total després d’haver-li donat suport durant la legislatura de 2007 a 2011.
Quin pacte de govern va signar ERC amb Bel per haver d’empassar-se el que no es pot digerir?  
De tots els partits que hi ha actualment al panorama polític català, només ERC existia abans de la guerra Civil (el PSUC pràcticament no existeix i el PSC es va fundar després de la mort de Franco, tot i que el PSOE és va crear al segle XIX) I jo pregunto:
No hi ha cap regidor d’ERC que tingués un avantpassat (al menys un) que va haver de patir la repressió del règim franquista?  
Ni que sigui només per honrar la memòria dels nostres avantpassats, no s’hauria de passar pàgina deixant impunes cap dels fets que es van portar a terme durant la guerra i els 40 anys posteriors de dictadura.