dimecres, 7 d’octubre del 2009

LA LLEONA DE LA SÉNIA


La notícia, per inusual curiosa i, fins i tot, estrafolària, no ens pot passar desapercebuda: una lleona campa sense control pels termes de la Sénia i la Pobla de Benifassà. O al menys això pareixia aquests dies.
Diverses persones afirmaven haver vist una lleona (fins i tot li van veure la cara i per això sabien que no es tractava d’un lleó) per la zona del parc natural dels Ports entre els termes municipals de les poblacions esmentades. Però quan passen coses d’aquestes, ràpidament s’estén la psicosi i ahir, veïns de Xerta, a més de 40 quilòmetres en línia recta, també deien que l’havien vist per allí.
Quan passen coses d’aquestes hi ha, fins i tot, més teories que observacions. Hi ha qui deia que s’hauria escapat d’un circ que va actuar per allí. D’altres que era d’un “col•leccionista” d’animals salvatges a qui també se li hauria escapat i no ho havien denunciat per por de que fossin ells els denunciats per tractar-se d’un animal il•legal. Fins i tot, s’afirmava que el propietari del “zoològic”, ja hauria deixat escapar un cocodril al pantà d’Ulldecona que està situat per la mateixa zona.
Fins i tot hi havia qui tenia la teoria de que tot es tractava d’un muntatge per espantar els “caçadors de bolets”, ara que és temps de rovellons i si és anyada, per la zona se’n troben força. Bé, al menys així ho diuen els qui van...
Finalment tot ha estat una confusió a l’hora d’identificar l’animal, Es veu que es tractava d’un simple gos. Això sí, d’una raça de gos molt gran: dogo alemany o gran danès. O per a que tothom ho entengui, l’Scooby doo de la sèrie de dibuixos animats.


La història té certs paral•lelismes amb una que ens ensenyaven de ben petit quan començàvem a estudiar francès: Tartarin de Tarascon. Tarascon és una petita població del sud de França on abundaven els caçadors (aquest cop d’animals) i de tant caçar van acabar amb totes les espècies de fauna aptes per a l’antic art. Un dia, Tartarin va sortir a caçar i va creure veure un lleó i li va clavar un tret i el va matar. En apropar-se va veure que es tractava d’un simple burro.
Cal recordar que no és l’únic animal salvatge que ha viscut per la zona (ara faig broma) Recordem a Ramon Cabrera, dit el tigre del Maestrat. Els seus quarters generals estaven a Morella i Cantavieja. El segon tigre del Maestrat va ser un altre Ramon. En aquest cas Ramon Forcadell, alcalde franquista de la vila d’Ulldecona.

3 comentaris:

2teixidor ha dit...

Jo també ahir al matí vaig fer lo paralel·lísme al meu cervell amb lo tigre del maestrat.
Ara que teniem lleona als ports.....mos hem quedat sense felins,"menos mal" que continuen quedant moltes cabres salvatges que jo ja les feia menú de lleona.
Una altra llegenda pels màgics Ports!

Odette - Art Rustic ha dit...

I a Xert tenim Lo lleó del Maestrat www.destilator.com

Francesc ha dit...

Sobre el que dius Joan, arran del cocodril del Pantà d'Ulldecona, efectivament ara fa uns vuit o deu anys va passar mes o meys el que ara us vaig a explicar.
A la població de la Sénia va arribar ara farà uns vint anys un circ ambulant. Quan va marxar al cap d'uns dies, el domador de lleons, va decidir de quedar-se perquè havia conegut a una noia senienca i al cap d'un temps la parella es va casar. Doncs aquest domador i amant dels animals exòtics, va arribar a tenir, ja casat, una granja de conills de mascota a les afores de la Sènia i prop de l'antic camp d'aviació. Allí va tenir anys atras, cocodrils, lleons, ... i també els conillets.Tot a la mateixa granja. Una d'aquelles lleones inicials al cap d'uns anys la va vendre i jo la vaig arribar a veure dintre d'una gàbia al Ranxo Garrit de Vinaròs, on es feien sopars i balls en dissabtes.
El cas del cocodril va ser que un bon dia, en una bassa (no al pantà d'Ulldecona com dius) d'una finca, a la partida de les Covatxes ¿¿..??? a uns 4 Km. de la granja de conills, un estranger i el fill jovenet de la finca, van anar a treure el cap i a veure l'aigua de la bassa i es van trobar amb l'ensurt d'un cocodril dintre l'aigua. El propietari de la finca es veu que feia dies que trobaba moltes plomes de gavines per la vora de la bassa. L'animalot aquell s'anava cruspint alguna que altra gavina´que s'atançava per allí. Va sortir llavors la notícia per tota la prensa. Aquell cocodril, sí que era propietat de Paco, se li havia escapat i atret per l'olor a humitat, fa recòrrer uns quatre quilòmetres i va prendre possessió d'aquell petit embassament.
Ara, amb el cas de la lleona solta per Sant Pere, ha estat el primer sospitòs a qui van anar a preguntar si savia alguna cosa.
La veritat que, Paco, com es diu l'antic domador de lleons, tenia el pobre, tots els números de la rifa, i estava al punt de mira de molts de veïns i extranys.
Sort que al resultar ser un simple gos, els dits que assenyalaven ja a Paco com a cosa certa, se faran fotre.