dissabte, 8 de maig del 2010

VOLDRÀ DIR ALGUNA COSA?


Quasi que tots els dissabtes, en acabar de dinar, porto els meus pares a casa amb el cotxe. També és el oment que aprofito per treure una mica a la meva gossa Electra.
Solem anar a la zona del costat del cementiri on hi ha prou esgambi per a corre i jugar una mica.
Fins ara, veia activitat a les obres que s’estan fet tot just al costat. És la nova zona d’Amposta, allò que abans se’n dia “Castellania d’Amposta” i ara se’n diu “Futuro Ciudad Amposta” i que la gent ho denomina vulgarment, el Carrefour.
En canvi avui no s’hi veia treballar a ningú. No ho sabria dir amb exactitud, però crec que algun dia festiu també s’hi havia treballat i, dissabtes, segur.
L’empresa constructora que porta les obres és una empresa d’Alcoi (Alacant) que es diu “Font Gandia Construcciones, SL”. Per esbrinar-ho només cal mirar les furgonetes i altres vehicles que hi solen estar aparcats en aquella zona quan s’hi treballa.
Des de les empreses promotores del projecte (pareix que l’empresa ampostina que el va iniciar ara no continua i el propietari de l’actual és un senyor de Castelló o València) sempre s’ha dit que es crearan molts llocs de treball. Fins a un miler es va publicar en algun setmanari ebrenc! Però de moment, dels operaris de l’empresa constructora, n’hi ha cap que sigui d’Amposta. Si que és cert que els que fan altres feines com ara moviments de terra, són ampostins, però de la totalitat de paletes i manobres de Font Gandia, torno a repetir, n’hi ha d’Amposta?
Els primers locals (el Carrefour) havien d’estar acabats per aquest mes de maig... Després es va retardar fins el mes de setembre (crec) I ara, ho van molt sobrats de temps i estan complint els terminis programats o les coses no rutllen com ho haurien de fer.
Fa temps que dic que la instal•lació de nous centres comercials a Amposta no comporten lloc de treball net. Es a dir, si que és veritat que, per una part, se’n creen nous llocs de treball, però també se’n destrueixen al petit comerç que és el que ajuda a fer poble. Algú s’imagina Amposta amb la meitat de comerços actuals. Molta gent que ara surt a passejar i, a l’hora, fer les compres, no ho faria i els carrers es veurien mig buits. Perquè, a Amposta, hi ha molts més al•licients més que ens duguin a passejar la ciutat?
Avui ha arribat a les meves mans una revista “alternativa” anomenada “l’Escuranda” i s’autodefineix com “un projecte de comunicació popular”. A la contraportada de la publicació es pot llegir una entrevista d’Oriol Fuster Cabrera a Esther Vivas, “activista i autora de diverses publicacions sobre moviments socials i consum responsable”. El títol és del tot significatiu: “Per cada lloc de treball que crea un supermercat, se’n destrueix un i mig”. I, encara que no fos així, encara que la cosa anés 1 x 1, segur que el nou lloc de treball creat, és de menys qualitat que el que s’ha destruït.