dimecres, 27 de gener del 2016

CLEPTOCRÀCIA

De Vergara a eldiario.es. 
Arran de la macrooperació que va dur a terme la Guardia Civil contra el PP de València i que va denominar operació Taula, un col·laborador de la Sexta va dir que vivíem a una cleptocràcia (clepto del grec kléptes que significa lladre i el sufix cràcia que significa autoritat, domini, govern...) Per tant, i per deducció, estem vivint baix un govern de lladres. Concepte que es pot fer extensiu quasi tant com es vulgui: amb governs socialistes, amb convergents (o de CiU si voleu), etc. Des de la instauració de la democràcia a aquest país la corrupció ha estat la xacra més habitual i que ha acabat perjudicant la imatge dels polítics honrats (que sense cap mena de dubte n’hi ha molts!)
Bé, centrem-nos amb el cas Imelsa. Segons informacions periodístiques aquest cas, l’enèsim que esquitxa el PP valencià i per extensió el PP nacional. Cito textualment un titular del diari el Mundo: La red aprovechó que el foco estaba sobre la ‘trama Gürtel’ para perpetrar un fraude aún mayor.
Segons sembla, el cap pensant d’aquest entramat era Alfons Rus, alcalde de Xàtiva, president de la Diputació de València i també president del PP valencià. A part d’ell, hi d’altres càrrecs orgànics i públics implicats. A Rita Barberà, l’exalcaldessa de València només l’ha salvat la seva condició d’aforada –van dir a la Sexta-. Estava veient el programa Más vale tarde amb mons pares. La Sexta és una de les cadenes que amb més rigor informa. En un moment donat ma mare (83 anys) va preguntar: Què són tontos tota aquesta gent que vota al PP tot hi el que roben? Li vaig afirmar que efectivament és així. No tots, evidentment, ja que els afiliats i més propers que no ho vulguin veure no ho veuran o tal vegada si que ho veuen però no els importa que sigui així. 
Al cap d’uns moments van treure aquelles imatges de Rus durant una campanya electoral on li deia a Rajoy (crec recordar): 

-Vaig prometre que els hi portaria la platja a Xàtiva i van i s’ho van creure... Seran burros!    

Tontos, burros, em dóna igual el qualificatiu que els hi poseu. Penseu que bona part de la culpa del que està passant és dels ciutadans que segueixen votant-los tot i les imputacions i sentències condemnatòries (que alguna n’hi ha) Si els deixessin de votar i la Justícia fes la seva feina, es netejaria tot. 
Les actituds dels dirigents del PP en recorden molt a com actuaven els cacics de finals del segle XIX i principis del XX, quan es va començar a instaurar el sufragi universal. Llavors amb amenaces i suborns aconseguien primer mana i després conservar el poder. Fins que en alguns llocs es van començar a rebel·lar contra el cacic local. Només fa uns dies, vaig passar amb la meva dona pel costat del poble de Sarral i em va explicar que allí s’havia fundat la primera cooperativa de Catalunya que va permetre els pagesos del poble desvincular-se del terratinent que controlava el poble. 
Per la nit, al programa l’Intermedio, també de la Sexta, el Gran Wyoming i el seu equip li treien la punta al llapis al tema. Així, Dani Mateo va enumerar els casos de corrupció que han afectat a la Comunitat Valenciana (diguem-ho així ja que és la manera que vol el PP que es digui): Cooperació, Fabra, Gürtel, Noos i la pròpia Imelsa. Però anteriorment n’hi van haver més com per exemple l’Emarsa i tot arranca (que sé sàpiga) de l’època en la que Rosendo Naseiro va ser tresorer del PP.  
El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig va qualificar de cistell de maçanes podrides, mentre que un representant de Compromís va anar més lluny i va parlar de tràiler carregat de maçanes podrides
Al meu comentari d’ahir ja deia que aquestes noves imputacions (per molt que alguns d’ells ja estaven de baixa del partit o ahir mateix se’ls hi va donar) deixen a molt mal lloc a Rajoy i que fins i tot l’inhabiliten per a formar govern. Però atenció! No només a ell, sinó a tota l’actual cúpula, per molt que ara ja s’estiguin buscant possibles substituts entre els actuals dirigents. El PP necessita una regeneració de cap a peus (segurament molt més gran que la que necessita Convergència) Però ja veureu que passi el que passi, una gran part de la ciutadania els seguirà votant. Conclusió: o els hi va molt bé amb el PP o, definitivament són TONTOS. REMATADAMENT TONTOS!!