dimarts, 26 de gener del 2016

La "patata calenta" de Raül Romeva

JAUME REIXACH

El flamant conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, té un problema: què fer amb Núria Bassols, la comissionada per a la Transparència que li ha deixat en herència l'expresident Artur Mas? Jo llegeixo cada dia el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i, a hores d’ara, no consta que s’hagi procedit al seu cessament.

Núria Bassols, en la seva etapa com a magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va fer importants serveis als interessos de CiU. Ella va enterrar definitivament elcas Casinos –un descomunal escàndol de finançament il·legal de CDC i dels seus mitjans de comunicació afins-, en rebutjar el recurs que havia presentat José Manuel Novoa, l'exgerent del diari pujolista El Correo Catalán que va tenir la valentia de denunciar aquesta martingala, vinculada a l'adjudicació de lesLoteries de la Generalitat. També va exonerar Ferran Falcó, expresident d'Adigsa, de la seva imputació en la trama de cobrament de comissions de fins al 20% denunciada per l'empresari Juan Antonio Salguero. Gràcies a aquesta decisió, Ferran Falcó ha quedat "blanquejat" i acaba de ser nomenat secretari general de la conselleria de Territori i Sostenibilitat (!). Això és com posar el llop a vigilar els xais...

El passat 21 d'octubre, el jutge d'El Vendrell que investiga el cas del 3% va ordenar la detenció, entre d'altres implicats, de l'empresari Josep Manel Bassols, que és el marit de la comissionada per a la Transparència. Dues empreses on participa, Oproler i Enseñat i Roca Construccions SL, figuren entre les donants de les fundacions de CDC i, al seu torn, han rebut molts contractes en els últims anys de les administracions governades per CDC per un import que s'acosta als 20 milions d’euros.

Arran de la imputació de Josep Manel Bassols, tots els grups parlamentaris de l'oposició es van apressar a demanar la dimissió fulminant de Núria Bassols. També la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assenyalar que la comissionada per a la Transparència "no és la persona més idònia" per ocupar aquest càrrec. El tema és molt greu perquè ERC, per tal de preservarJunts x Sí i el procés secessionista, ha fet l'estruç davant els casos de corrupció que afecten els seus socis electorals... excepte en aquesta ocasió. I és que a Brussel·les, La Haia o Copenhaguen resultaria inversemblant que la responsable governamental de combatre la corrupció tingui el seu marit imputat per un affaire de corrupció!!!

Però la troca encara és més embolicada. Josep Manel Bassols és amic i persona de la màxima confiança del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que li va encarregar la direcció de la campanya electoral que l’any 2011 el va convertir en el batlle de Girona. Exalcalde d'Anglès i membre destacat del lobbygironí de CDC, Josep Manel Bassols és una peça clau en el finançament del partit. La seva vinculació personal i política amb Carles Puigdemont li dóna, a més, una potent rellevància.

Cessar o no cessar Núria Bassols com a comissionada per a la Transparència, sabent que això provoca un conflicte d'interessos amb el nou president de la Generalitat? Aquesta és la "patata calenta" que té el superètic i superimpolut conseller Raül Romeva entre les mans i que no pot trigar a resoldre. Tic-tac, tic-tac...