dimecres, 20 de gener del 2016

Política busca polítics

ANTÓN LOSADA
Professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la

Ha transcorregut una setmana des de les eleccions i el país ja està nerviós perquè encara no hi ha president, no s'han fet les reformes que havíem de fer, no tenim nova Constitució, no s'ha arreglat la qüestió de Catalunya i només l'esperit nadalenc ha evitat el col·lapse de la borsa i la prima de risc perquè, segons sembla, fins i tot els mercats tenen família que volen veure la Nit de Nadal. Així és Espanya. Una legislatura sencera baixant de l'hort i ara entra la pressa per fer-ho tot de cop.
És de gent poc informada esperar tenir Govern aviat. Amb Mariano Rajoy al capdavant de les operacions, abandonin tota esperança que alguna cosa s'arregli ràpidament. Sembla mentida que poc que el coneixem després de quatre anys de presidència. Rajoy no resol problemes. Deixa que es podreixin fins que només queda ell per gestionar-los. Com més tard, millor. Aquest és el seu lema.
Perdem el temps si esperem del marianisme alguna cosa que no sigui marianisme. No obstant, sí que podíem tenir cert dret a esperar que, a la complexitat, el pluralisme i l'exigència de compromís i capacitat de negociació i acord derivades del resultat electoral, algú respongués amb un pensament una mica més elaborat, una mica de subtilesa i certa visió.
Però estem i estan tan acostumats a la política de guanyadors i perdedors que no saben què fer ara que ningú ha guanyat i no és clar qui ha perdut. Així que fan el de sempre: buscar el més fàcil, o ensurt o mort. La prova que cap se sent guanyador la tenen en els desesperats esforços que fan tots per exhibir-nos la seva victòria ensenyant les cabelleres dels seus adversaris. Ara mateix hi ha tanta línia vermella traçada que Espanya sembla un bany de sang. La neciesa no té terra, sempre es pot caure una mica més baix.
Retorn a la casella de sortida
Davant el dubte, tots han tornat a parlar, sense anomenar-la, de la mateixa Catalunya que tots van posar especial interès a no mencionar en la campanya. Hem tornat a la casella de sortida. Ja podem elegir, una altra vegada, entre els que no negocien amb la unitat d'Espanya, els que volen trencar Espanya, els que només parlen amb els que no volen trencar Espanya, els que només parlen amb els que estimen Espanya i els que es declaren patriotes però d'aquella gran nació de nacions que hauria de ser Espanya.
El problema és que no queden líders com abans, pensaran vostès. S'equivoquen. Si alguna cosa sobra és lideratge. Tenim de tot i en abundància. Poden escollir entre els que manen al seu partit i els que no saben qui mana en els altres. Ens sobren líders. El que ens falta són polítics normals i corrents, que aprenguin de la gent normal i corrent que governem la nostra vida en minoria i no ens queda una altra opció que formar governs de coalició diàriament per tirar endavant a casa, al carrer o a la feina.