dijous, 21 de gener del 2016

JOC DE TRONS A GIRONA I CATALUNYA

De Ferreres a Diari de Tarragona. 
La idea original no és meva. L’he extret del setmanari el Triangle. Sabeu (suposo) que la no sé quin temporada de Joc de Trons es va rodar (o s’està rodant) a Girona, ciutat d’on era alcalde Carles Puigdemont, l’actual president de la Generalitat.
Tal i com va dir ahir Iceta al Parlament, l’actual govern s’ha configurat més tenint en compte els equilibris entre els partits i associacions que van conformar la candidatura de Junts pel Sí, que no pensant em l’interès dels ciutadans de Catalunya.
Per exemple Antoni Comín és el primer president de la Generalitat des de la seva restauració l’any 1980 que no és metge (ni tampoc vinculat al món sanitari) Ja sé que sovint no cal ser un especialista amb el tema si t’envoltes de bons tècnics, però si alguna cosa entens, molt millor. De vegades n’hi ha prou en ser un bon gestor.
Però qui rep més que l’ase dels cops, és Junqueras. Resulta que, per allò dels equilibris, va ser nomenat vicepresident i portarà el tema econòmic. Els darrers anys el responsable de l’àrea va ser Mas Colell, que també va rebre dures crítiques per no ser un especialista en macroeconomia. Però Junaueras ni això, ell és historiador. Ahir vaig llegir un comentari on el defensaven al·legant que era especialista en història de l’economia... Bé, em sembla un argument una mica banal. Saber molta història de l’economia no et fa economista...
Tot i això hi ha que reconèixer que alguna àrea, efectivament ha estat ben coberta, com per exemple la d’afers exteriors amb Raül Romeva o la de Treball amb Dolors Bassa... La resta, com quan acabaves de fer la mili: capacitat? Se’ls hi suposa... Però res més.
Recordareu que la candidatura a darrera hora de Carles Puigdemont va ser una sorpresa ja que, fins aquell moment no havia sortit a cap travessa. Però és més que evident que si Mas havia de fer un pas al costat, a la presidència de la Generalitat no podia posar a qualsevol. Per tant era reticent a les candidatures del propi Romeva, així com la Neus Munté (com aquell que diu una recent arribada al món de la política) o la de Muriel Casals (a qui veig més prop d’ERC que de CDC) I, tot i el gag de Polònia (no sé si el veiéreu –aquell que volia trucar a Puig per a oferir-li el càrrec, però es va equivocar i va trucar al PUIGdemont-), Mas havia de trobar un home de la seva confiança. Un home criat dintre del partit i que tingués ADN convergent. Qualsevol altra opció no era vàlida.
I com ja coneixeu tots (també ho suposo), finalment l’escollit va ser Puigdemont, que era l’alcalde de Girona i que de fet va ser-ho encara uns dies més fins que es va celebrar el ple de la renuncia.
I aquí va tornar a començar una altra polèmica. Tot i que la seva primer tinent d’alcalde Isabel Muradàs era la millor posicionada per a succeir-lo, la maquinària convergent va maniobrà per a que, finalment, fos Albert Ballesta.
Ballesta, tot i que anava a la llista de CiU (de no haver estat així no hauria pogut entrar a l’Ajuntament), fins aquell moment no era ni regidor i anava en un més que discret 19è lloc... Vaja, que ni tan sols tancava llista, un lloc d’honor reservat normalment a persones significatives com exalcaldes, ex caps de llista o personalitats. Un lloc ple de simbolisme.
Tal com informa el setmanari el Triangle, la maniobra convergent a irritat els partits de l’oposició, ja que per a que Ballesta pogués ser nomenat alcalde, van haver de renunciar tots els que anaven davant seu i que no havien tret acta de regidor de l’ajuntament gironí el passat 24 de maig.
El portaveu de les CUP, per exemple, va dir que tot i que la maniobra pot ser legal, no és legítima... I ERC, soci al govern de la Generalitat, ho troba un frau democràtic... La resta de partits van amb la mateixa línia.
Així, CDC, no tan sols es va assegurar la presidència de la Generalitat, sinó també l’alcaldia de Girona i va obtenir un temps preciós per al que ells diuen refundar el partit, encara que des del meu punt de vista no arribarà ni a rentada de cara al menys que d’aquí al juny quan es celebri el congrés canviïn moltes coses.

Per cert, i ja per acabar, a Puigdemont li segueixen sortit draps bruts. Ara s’ha sabut que el propi ajuntament de Girona va anar al seu darrere quan encara no era alcalde per impagament de l’IBI, IAE, impost de circulació i taxes d’escombraries... L’aigua em sembla que la tenien gratis. Al meu poble als que són així el hi diuen morosos.