dimarts, 12 de gener del 2016

Un cop més, l'hora de Mas

TONI AIRA
Periodista

¿La CUP sap construir? Els partits (de molt divers color polític) que comparteixen consistori amb ells a molts municipis del país sovint et diuen que no, que són bàsicament de destruir. Ahir molts ho van pensar en clau nacional i de l'anomenat procés independentista. Però, ¿és cert? ¿És així? Segurament, si hi ha eleccions anticipades, no arribarem a saber-ho del cert. És per això que Artur Mas, un cop més, es troba en un moment en què pot ser decisiu i sorprendre. Un moment en què pot desmentir, una vegada més, els qui han dubtat (passant dels fets) del seu compromís amb el dret de Catalunya a decidir si vol ser o no independent. Ara Mas pot fer un pas enrere, renunciar a la investidura i cedir oficialment el pas a Oriol Junqueras.
La CUP sí que votarà de president el líder d'Esquerra. No caldrà ni assemblea, que ja ho impulsarà el seu politburó. I llavors hauran de mullar-se per tirar endavant el procés. Hauran de construir. I veurem si en saben o si tot el que els surt fer són assemblees o rodes de premsa esperpèntiques com la seva d'ahir, sinònim de caos i d'una inquietant manca de seriositat. Potser allò d'ahir, com l'absència posterior d'Antonio Baños, era fruit del desconcert i del malestar intern per la decisió finalment adoptada. Però no ho sabrem mai si no es posa sobre la taula que ells, que tant saben vetar i fiscalitzar els altres, cal que s'exposin també amb fets.
Perquè, si hi ha eleccions al març, això ja no ho tindrem. No en clau independentista, perquè la suma serà francament difícil per no dir impossible. Esquerra no voldrà repetir coalició amb Convergència perquè legítimament Junqueras vol ser president, ara o al març. I sona força excèntric pensar ara com ara que, amb aquest escenari, el que quedés de Convergència volgués sumar res o anar ni a la cantonada amb els seus exsocis i, sobretot, amb la CUP. Per tant, amb eleccions al març tindríem el procés ja definitivament mort i una CUP que se salvaria de la prova del cotó. ¿Oi que han defensat que ells ho poden fer millor amb algú que no sigui Mas? Doncs amb ell fora del tauler, hauríem de veure quina excusa els quedaria, a ells i a la seva alternativa, per carregar el mort al seu tradicional ase dels cops, Mas i Convergència.