dimarts, 8 de març del 2016

‘QUICO’ HOMS, IGNASI GUARDANS I L’INDEPENDENTISME CATALÀ

De Manel Fontdevila a eldiario.es
Al programa el Balcó de la Cadena SER tenen diversos convidats que opinen i debaten sobre l’actualitat política catalana i espanyola. Dilluns els contertulians són la Montserrat Tura (ex PSC) I Ignasi Guardans (ex CDC)
Sobre la taula el tema de la compareixença de forma voluntària (cal remarcar-ho) de Quico Homs davant el jutge del TSJC que investiga el 9-N (de 2014), el dia en que els catalans, de forma massiva van acudir a votar si volien o no que Catalunya es convertís en un estat independent.
Mentre Montserrat Tura es mostrava molt més cauta i fins i tot eludia les preguntes de la directora del programa (o el que és el mateix: parlava sense dir gran cosa), l’altre contertulià, l’Ignasi Guardans no es va mossegar la llengua a l’hora d’opinar sobre aquest tema. Segurament si en lloc d’haver-se fet per la ràdio en una hora on l’audiència tampoc és que sigui massa elevada s’hagués per per exemple a .Cat de TV3, és possible que les declaracions de l’exdiputat nacionalista haguessin portat cua.
Com he dit, el ara portaveu del grup parlamentari de Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats, va acudir a declarar de forma voluntària sobre la preparació del 9-N. I ho va fer perquè el seu nom sortia al sumari del cas (tot i no estar imputat) i el jutge el va convidar a explicar-se. D’aquestes explicacions, Homs pot arribar a ser o no investigat (imputat), encara que per la seva condició de diputat sigui aforat i, per tant, per a declarar com a tal, s’hauria de tramitar un suplicatori al propi Congrés. A l’entrada al TSJC esperaven a Homs un nodrit grup de persones amb senyeres independentistes i cantant l’himne nacional de Catalunya, a part de personalitats rellevants del nostre país com la presidenta del Parlament la Carme Forcadell o el Conseller Raül Romeva. Entre les declaracions que va fer Homs cal destacar-ne les següents:
- Això passa perquè un hipotètic vot favorable de DiLL pot facilitar la investidura de Sánchez i per tant que el PP no segueixi governant Espanya.
-Com més alta sigui la pena, més alta serà la victòria. Una frase de marcat estil convergent, segurament sortida d’alguna de les seves fàbriques de idees.
Homs també va acusar a la fiscalia de ser l’instrument del PP per a dinamitar el procés català.
Guardans va carregar molt durament contra les declaracions de Homs. Així com també contra la preparació de la consulta del 9-N i fins i tot del procés. Sobre la preparació de la consulta va dir que, efectivament, van desobeir i que per tant, s’han d’atendre a les conseqüències. També va parlar de malversació de cabals públics a l’hora de pagar aquella jornada.
-Van agafar els diners de la caixa comuna i els van usar per a finalitats partidistes –vaafirmar Guardans-.  
Aquí (com en d’altres afirmacions de Guardans), la Tura l’intentava corregir: suposadament...
Vaig pensar que  deu d’estar molt resentit amb el seu ex partit per a opinar de la forma que ho feia. Encara recordo que l’enrabiada de Guardans en saber que no seria candidat al les eleccions al Parlament Europeu (el darrer càrrec públic que va ocupar) i el seu lloc l’ocuparia Ramon Tremosa    
Finalment, sobre l’entrada d’Homs al TSJC i les declaracions que va fer, Guardans va dir que la rebuda va estar plena de parafernàlia independentista i totalment premedita i organitzada. També va qualificar l’afirmació del portaveu de DiLL sobre un hipotètic pacte per a investir a Sánchez directament de bajanada.
-Homs sap perfectament que Sánchez no els tindrà en compte per a res –va vaticinar Guardans-
En sortir de declarar, Quico Homs va se rebut a la seu de CDC per l’actual President de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu antecessor al càrrec.