dissabte, 6 d’octubre del 2007

LA COMUNITAT DE REGANS XERTA-SÉNIA, ANTI-TRANSVASISTES!

Ben vinguts al club! La darrera “moguda” anti-transvasament de l’Ebre va començar l’any 2000, si la memòria no em falla. Una de les primeres mesures de la Plataforma en Defensa de l’Ebre va ser que les entitats, associacions, sindicats, partits, etc. signessin un manifest de suport a la mateixa Plataforma i de condemna al Plan Hidrològico Nacional que el PP ens volia imposar “por los huevos de Arias Cañete”. Recordo que, personalment vaig aportar el meu granet de sorra. Com a delegat sindical formava part d’una Junta de Personal de la província de Tarragona i vaig demanar suport a dit manifest. Recordo que es va aprovar per unanimitat dels assistents.

Segurament el regants del Xerta-Sénia no ho varen fer. I no perquè en aquell temps la comunitat no estès constituïda, ja que fa molts anys que existeix. Coneixia alguns dels seus dirigents i, ideològicament, res em feia pensar que fossin simpatitzants del moviment que defensava el riu Ebre. L’històric alcalde de Santa Bàrbara, Josep Bertomeu, n’era un d’ells.

Sempre s’ha parlat del canal com la porta d’un futur transvasament de l’Ebre cap al nord de Castelló. El govern de la Generalitat va voler deixar clar que no seria així i amb l’aprovació de una tuberia telefèrica (que cada com és fes més estreta) es volia deixar clar aquesta voluntat. Però des de un sector de la Plataforma s’ha anat incidint l’opinió pública de tot el contrari.

De totes formes, de qui mai he estat tranquil ha sigut dels regants. La construcció de pous a un costat i altre del canal ha estat una constant al llarg d’aquest anys. Les hectàrees de regadiu són nombroses. La transformació del paisatge històric per camps de tarongers i horta es una realitat. I no obstant, els pagesos volen l’aigua de l’Ebre. Per a què la volen si per a regar ja en tenen? Hi ha que sospita què per a vendre-se-la al millor postor. Jo entre ells. Molts d’aquest pagesos (potser caldria dir millor empresaris agraris) són de la veïna Comunitat Valenciana (avui no vull emprà el terme País Valencià) Això fa créixer la suspicàcia.

Ara la Comunitat s’ha declarat defensora de l’Ebre. Com he dit al principi ben vinguda sigui. Però sempre he cregut que a la vida s’ha de ser coherent i fins ara els regants del canal no ho han segut. Esperem que a partir d’ara ho siguin!