divendres, 30 d’octubre del 2015

Cal enterrar l'ecosistema pujolista

JAUME REIXACH

El catalanisme polític va néixer amb el Memorial de Greuges de 1885, adreçat a l'aleshores rei Alfons XII. Aquest és el punt de partida d'aquest moviment, que, després de múltiples giragonses, ara compleix 130 anys. El maçó Valentí Almirall, que ha estat injustament arraconat per la historiografia oficial, en va ser el principal teòric i propulsor. En el nomenclàtor de Barcelona, el veritable "pare de la pàtria" de la Catalunya contemporània només té dedicada una placeta al districte de Sant Martí, prova d'aquesta injusta marginació.

Des de 1885 fins a l'actualitat, el catalanisme polític s'ha nodrit de diverses aportacions i influències: el catolicisme, el republicanisme maçònic, el liberalisme, el feixisme, el socialisme, el comunisme, el trotskisme, l’anarquisme, el maoisme... També ha tingut nombrosos referents geopolítics: el model de l'Imperi austro-hongarès, la independència de Cuba, la revolució soviètica, la independència d'Irlanda, el feixisme italià, el nazisme alemany, les guerres d'alliberament anticolonial del Tercer Món, la secessió de les repúbliques bàltiques, la partició de Txèquia i Eslovàquia, el desmembrament de l'antiga Iugoslàvia i, singularment, el cas de Kosovo, etc.

Per tant, no hi ha només "un" catalanisme polític. Hi ha moltes formulacions i interpretacions d'aquest anhel profund que va condensar el Memorial de Greuges, totes elles explorades i estructurades en diverses èpoques per partits polítics i corrents intel·lectuals. Una de les branques de l'arbre plantat per Valentí Almirall és el pujolisme, sorgit a la dècada dels anys 60 del segle passat, que podríem definir com una barreja de catolicisme, liberalisme i affairisme, amb rampells feixistitzants. L'actual president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, és l'hereu d'aquesta nissaga de poder que ha dirigit Catalunya des del 1980, amb el parèntesi de set anys dels governs Tripartits.

Aquests dies s'ha volgut comparar el consell de guerra i l'afusellament del president Lluís Companys, l'any 1940, amb la imputació del president Artur Mas pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l'organització de la consulta participativa del 9-N. Òbviament, establir aquest paral·lelisme és una aberració i un insult a la intel·ligència. Lluís Companys procedia de la branca maçònica, republicana i sindicalista del catalanisme. En canvi, Artur Mas és un polític que entronca directament amb el liberalisme i l'affairisme pujolista. No endebades, en els seus inicis a la Generalitat se'l considerava un "home de Prenafeta".

De la imputació d'Artur Mas pel TSJC l'únic supòsit que té substància és el malbaratament de recursos públics destinats a l'organització del 9-N. En un país flagel·lat per la crisi i les retallades, llençar els diners de la Generalitat en happenings és una immoralitat inacceptable. Però en aquest procediment Artur Mas només s'hi juga les penes d'inhabilitació per exercir un càrrec públic i un any de presó, que, en tot cas, mai no complirà. Lluís Companys va ser jutjat per rebel·lió militar, condemnat a mort i executat. La diferència entre un i altre és abismal i no admet comparació possible. No fotem!

El Parlament sorgit de les urnes del 27-S és un trencaclosques sense solució de continuïtat. L'aliança de Junts pel Sí s'explica perquè l'actual líder d'ERC, Oriol Junqueras, és, en essència, un fill del pujolisme, que beu de la tradició catòlica i liberal del catalanisme i no fa fàstics a l'affairisme. Res a veure amb altres referents històrics del vell partit republicà, com Lluís Companys o Josep Tarradellas. En nom de la independència no tot s'hi val.

A Catalunya és hora d'enterrar l'ecosistema pujolista, del qual Artur Mas i Oriol Junqueras en són exponents i tributaris. Aquest és el gran repte i l'obligació prioritària que té el catalanisme polític de l'any 2015: passar pàgina de l'estil messiànic instaurat per Jordi Pujol, que va engendrar un règim fastigosament corrupte, i obrir una nova etapa on totes les opcions –autonomisme, federalisme i independentisme- puguin conviure i debatre racionalment. Ni Catalunya va néixer amb Jordi Pujol ni Catalunya s'acaba sense Artur Mas. Tot va començar amb Valentí Almirall i val la pena rellegir, de tant en tant, el Memorial de Greuges per saber d'on venim i on som... per decidir on volem anar.