dimarts, 8 de desembre del 2015

EL PONT DE LA IMMACULADA DE FA 40 ANYS

Casa Consistorial de Valls. 
A l’any 1975, el pont que hi havia a l’entorn del 8 de desembre, s’anomenava de la Immaculada, que era i és la festivitat religiosa. L’aqüeducte de la Constitució, encara trigaria uns quants anys en inventar-se.
Però situem-nos. Imagino que els més àvids us en heu adonat que per les dates de les que us parlo feia molt pocs dies que Franco s’havia mort. Tal i com es diu en l’argot, encara estava calent...  
En aquell temps jo pertanyia a la Organización Juvenil Española (més coneguda com la OJE) de la que vaig arribar a ser un dels dirigents locals i com a tal em van convocar a unes jornades que es van fer al col·legi menor Eugeni d’Ors de Valls on hi assistiren la flor i nata de la OJE de la província de Tarragona.
El motiu d’aquelles jornades era analitzar la situació política del moment que estàvem vivint, però sobre tot el que ens depararia el futur més immediat.
La mort de Franco va suposar la pèrdua de la figura política més important que hi va haver a Espanya durant la major part del segle XX. Els quaranta anys que es va mantenir al cap davant del govern, però sobre tot de com hi va arribar, el van convertir en un personatge singular i, segurament irrepetible. Amb tota seguretat, la seva mort significaria un abans i un després... S’obria tot un ventall de possibilitats, però la incertesa n’era el denominador comú.
Els dirigents de la OJE (que depenia de la Secretaria General del Movimiento) sembla que tenien coll avall de que anàvem irremeiablement cap a una democràcia que arribaria tard o d’hora. Ara bé, el que no es podien pensar és que els esdeveniments es precipitessin tan ràpidament.
Quina era la situació a 8 de desembre de 1975? Els partits polítics opositors al règim (PSOE, PCE, PSUC, ERC, etc.) encara que a la clandestinitat, estaven perfectament organitzats i preparats per afrontar uns comicis electorals de forma immediata. En canvi, els hereus del règim franquista havien de passar un procés de reconversió, durant el qual s’havien de constituir agrupacions polítiques com a pas previ a la creació dels partits (d’on sortirien l’Aliança Popular, el Partit Demòcrata Popular, la Unió del Centre Democràtic, etc.)
Segons els ponents d’aquelles jornades, les previsions eren que aquest procés havia de durar entre 5 i 6 anys i que per tant, les primeres eleccions legislatives encara trigarien uns quants anys en fer-se. Però els esdeveniments es van precipitar i tot va anar molt més ràpid del que preveien. Recordeu que les primeres eleccions generals van ser el 15 de juny de 1977 i quasi tots els partits esmentats hi van prendre part d’una o altra manera: alguns en coalició i d’altres van haver de canviar les sigles com ERC que va haver de presentar-se amb el nom d’Esquerra Catalana, ja que la paraula república o republicà, eren tabú. Per tant, havia passat escassament un any i mig des de la trobada de Valls.
Tot i que en aparença pugui semblar que van ser unes jornades destinades a encaminar-nos cap a aquelles noves formacions (al menys en intentar-ho), res més lluny. En cap moment em vaig veure pressionat ni tant sols vaig percebre cap insinuació... És més, ens van explicar que havien fet fora d’un local de la OJE a un jove que estava fent apologia del franquisme.
Però com no només de polític viu l’home (encara que sóc dels que penso que tots els actes humans formen part de la política), es va aprofitar el desplaçament a Valls per a fer d’altres activitats. Després de sopar, amb els altres dos companys que havíem anat de la Galera, anàrem fins un cèntric pub a prendre un cuba libre. En canvi, d’altres assistents van preferir baixar fins a Salou on les sales de festa o night club’s es començaven a posar de moda degut a la permissibilitat que hi va començar a haver els darrers temps del règim.

Sembla ser que una de els vedettes que més va impactar als nostres companys, era negra... I no vegis la conya que van armar sobre aquest tema en arribar de matinada al col·legi-residència...  Veien la negra per tot arreu... Fins i tot al posar-se al llit!