dimecres, 16 de desembre del 2015

EL DIA DE LA MARMOTA DEL PP

Sembla ser que la gestió de les crisis no és el punt fort dels governs del PP. Com sabeu, divendres hi va haver un atemptat a Kabul (Afganistan) Tot i que es va fer públic que hi havia un policia espanyol molt, les primeres informacions oficials apuntaven que l’atemptat no havia estat contra l’ambaixada espanyola, sinó contra un hotel del costat on s’allotgen, principalment, estrangers. Després ja es va dir que n’havia mort un altre policia... Un pot ser casualitat, dos?
L’incident va agafar a la plana major del PP de míting i a les fotos es podia veure a Rajoy i al titular l’Afers Estrangers Miguel Ángel Moratinos amb el mòbil a l’orella, suposadament sent informats del que estava passant.
La primera els hi va pegar eldiario.es, el diari digital que dirigeix el periodista Ignacio Escolar. Ja es parlava obertament d’atemptat contra els interessos d’Espanya, tot contradient la versió oficial del govern espanyol.
Poc a poc s’anaven coneixent els detalls i ja es va saber que l’atac va durar unes 12 hores i la seu de l’ambaixada espanyola va quedar visiblement afectada.
Encara que no s’ha parlat gaire del tema, jo no he pogut deixar de comparar-lo amb els atemptats de Madrid de 2004, quan el govern d’Aznar, per boca del seu portaveu Ángel Acebes, es negaven a acceptar la realitat i culpaven a la banda terrorista ETA en lloc del que era evident: que havia estat una revenja islamista per la participació d’Espanya a la guerra de l’Iraq.
La mala gestió dels fets, però sobre tot voler amagar amb mentides l’evidència, va fer que dos dies després, la ciutadania espanyola donessin la victòria al PSOE. Encara recordo el moment que vaig anar a votar. Al col·legi electoral s’hi veia més gent de la que normalment hi havia en comicis semblants (recordeu que les generals han estat, tradicionalment, les més participatives) Fins i tot s’hi veia gent despistada, d’aquells que, tradicionalment, són abstencionistes, però que aquell dia van voler participar de la mal anomenada festa de la democràcia.
Segurament recordareu que dissabte, tot trencant els preceptes de la jornada de reflexió, hi va haver concentracions de protesta als llocs més emblemàtics de les ciutats i pobles convocats via missatges de mòbil. Jo mateix vaig participar a la concentració que hi va haver a la plaça de l’Ajuntament d’Amposta.
Aquesta vegada sembla que el govern, tot i reaccionar tard, al final se’n van adonar que mentir com havien fet 11 anys abans, podia produir una altra reprimenda col·lectiva que els hi fes perdre encara molts més vots dels que perdran, amb tota seguretat, diumenge proper.
Des dels atemptats de Paris, Europa va extremar les mesures de seguretat davant un hipotètic atac jihadista. El govern espanyol no va considerar oportú elevar el nivell d’alerta que va continuar en 4, a un punt de l’alerta màxima. Ignoro les previsions del propi govern respecte a les ambaixades i si van ser convenient alertades de que també podien arribar a ser blancs dels terroristes.
Amb un món globalitzat, com es pot comprovar, el terrorisme també hi està i igual poden atacar interessos d’un país dintre de els fronteres del propi país com a les seus diplomàtiques que hi ha escampades per tot el món.
Tinc una mic que està de cap de comunicacions a l’ambaixada espanyola de la Índia. Per la seva situació geogràfica aquesta ambaixada bé podria ser atacada en qualsevol moment. Per cert, fins fa pocs dies tenien com ambaixador a Gustavo de Arístegui, recentment dimitit per, suposadament, cobrar comissions per assessorar empreses espanyoles que volien tenir negocis amb aquell país.
I és que sembla que el PP no n’aprendrà mai dels seus errors. Si bé el dia de la marmota terrorista no passa sovint (afortunadament!), si que es reitera en temes de corrupció.