dijous, 24 de desembre del 2015

A L'AMERICANA D'ANTONI MANEL MUÑOZ

Dijous passat vaig assistir a la presentació de la novel·la A l’Americana del periodista lo Mascarat (Toni Manel Muñoz) a la biblioteca Sebastià Juan i Arbó de la Ràpita.
Com que aquesta òpera prima de l’ulldeconenc ha estat publicada per l’Aguaita, la presentació va anar a càrrec de la també periodista Sofia Cabanes que, a part, és rapitenca.
De fet, la presentació va ser com una mena d’entrevista on Sofia preguntava i lo Mascarat responia.
Va explicar l’autor que la novel·la no va néixer amb vocació de tal, sinó que va ser un treball del darrer anys de periodisme de l’experiència que va viure als Estat Units, sobre tot a la ciutat de Los Angeles. Segurament nomes es tracta d’una coincidència, però les inicials per les quals es coneix los Angeles son LA que coincideixen amb les de A l’Americana.

Durant la presentació, Toni va explicar divertides anècdotes que li van passar durant l’etapa als Estats Units i que, per suposat, explica al llibre. I també d’altres anècdotes de després de la publicació, com per exemple la que va passar al grup de lectura de la biblioteca d’Ulldecona.
La novel·la consta de 17 capítols molt breus que, en un 95% (tal com va confessar l’autor) expliquen vivències seves i que l’altre 5% es tracta de fantasia amb una clara intenció d’agradar el professor.
La introducció està escrita per les dues periodistes de l’Aguaita Silvia Berbis i Sofia Cabanes i el pròleg (que segons el Mascarat és millor que el propi llibre), per l’Andreu Carranza que com sabeu, va ser el guanyador del premi Josep Pla de narrativa 2015, un dels principals que es donen a Catalunya.
No vull acabar sense esmentar a Núria Itarte que va ser la responsable de la maquetació.

Per cert el costa del llibre és de 10€ i segons lo Mascarat es tracta de lectura de la tassa del vàter (en clara al·lusió a aquella lectura que tenim e l’excusat per a quan anem a fer unS dels nostres actes més íntims)