dimarts, 8 de setembre del 2009

UNA MESURA POPULAR



El govern ha anunciat una congelació de sou per als funcionaris. És una mesura que es venia reclamant des de diversos sectors de la societat en els darrers temps. A més és una mesura molt fàcil d’aplicar per a l’executiu. Més fàcil que qualsevol altra. Y l’opinió pública en general aplaudirà la iniciativa del govern.
Però quan es parla de funcionaris, a qui es refereix? Normalment, el ciutadà de peu, quan parla de funcionaris es refereixen als que treballen als diferents departaments de les administracions atenent al públic i mirant de resoldre’ls el problemes o els dubtes que puguin tenir. De vegades es tracta d’un treball fosc y sovint poc agraït.
Però també solen ser funcionaris el personal sanitari, el personal docent, els cossos i forces de seguretat o els veterinaris, arquitectes, advocats, etc. que treballen per algun organisme públic.
M’han comentat que la congelació no serà per a tothom. Els primers col•lectius esmentats al paràgraf anterior pareix que no patiran la congelació salarial. No estarem llavors, davant d’un greuge comparatiu? Temps hi haurà per a parlar-ne i caldrà veure que n’opinen els sindicats dels col•lectius implicats.
De totes formes opino que aquesta congelació es un pedaç més del govern de Rodríguez Zapatero. Només fa uns dies, un membre del seu govern (no recordo qui) deia que no s’havia parlat de congelació, però si de reduir la despesa pública. En menys d’una setmana, com sol fer l’executiu, pareix que s’ha desdit.
A partir del mes de juny de 2008, el govern central, va aprovar una mesura de reactivació de l’economia basada en “donar” 400 euros anuals a tots els treballadors. A la pràctica hi va haver col•lectius com pensionistes, aturats o que només cobren el “salari mínim interprofessional” que no van poder rebre l’ajut perquè no se’ls retenia dita quantitat. Llavors ho van “vendre” com una mesura per a que els ciutadans disposessin de més diners per a gastar-se.
Ara, el govern no té por de que si es congela el sou als funcionaris (o a determinats funcionaris), al perdre poder adquisitiu, continguin la seva despesa? La veritat, em sembla una contradicció.
Una altra cosa que s’ha de saber és que els grups més baixos de l’administració, els que cobren menys, solen tenir nòmines més baixes que altres treballadors que fan tasques administratives a les empreses privades. Y quan es fa una congelació, normalment ja no es recupera. Ni en temps de “vaques magres”! Els funcionaris no disposem de clàusula de revisió salarial y, si es convoca una vaga, a l’administració (en general), al no ser un sector productiu, no els importa gaire. Per exemple, si es convoca una vaga en una “temporada alta” de feina, el treure un decret i allargar el termini, en tenen prou. En canvi, els empresaris, com que s’hi juguen els guanys, les vagues els hi fan molt més mal.
Segurament ara sortirà el PP criticant al govern per la « nova » mesura anti-crisi, tal com ho han fet amb l’anunci de l’apujada d’impostos. Cal recordar que l’any 1996, amb el govern de Felipe González, els funcionaris (tots) vàrem patir la primera congelació de la que tinc memòria y amb l’arribada al poder de José Maria Aznar, la segona. Només una diferència: era el darrer any de govern d’un i el primer de l’altre.