divendres, 3 de febrer del 2012

“NO TE CALLES, CUÉNTAME”




El passat 1 de febrer va córrer la notícia sobre possibilitat de que Televisió Espanyola deixaria d’enregistrar sèries de producció pròpia com ara Cuéntame o Águila Roja (últimament menys) El consell d’administració de l’ens públic s’havia de pronunciar aquell mateix dia, però, pel que sembla, finalment van ajornar el tema. Per la tarda, Juan Echanove comentava a Facebook  sobre la possibilitat de que es deixessin d’emetre aquestes sèries, que “només eren rumors”. Fins ara les notícies són força contradictòries, ja que per alguns llocs he llegit que, efectivament, les suspendran fins el 2013.
De TVE seguim les dos sèries esmentades i quan acaba la temporada i deixen d’emetre Cuéntame i la substitueixen per Gran Reserva, també la mirem. Són les tres úniques que seguim.
La resta de dies de la setmana, quan no s’emeten aquestes sèries, mirem Kubala, Moreno i Manchón a TV3 i sèries americanes a diferents canals del Plus, com ara “Mentes Criminales, Las Reglas del Juego, el Mentalista, Numbers, etc.
Com es pot comprovar  no tinc res en contra de les sèries americanes, però em sembla que la producció pròpia d’una determinada televisió és important i necessària; però la seva emissió deu de sortir molt més cara, a part d’incòmoda. Comprar a una productora estrangera els drets d’emissió és molt més fàcil... Encara que a l’hora de la veritat molts actors i actrius s’hagin de quedar sense feina degut a la supressió de els sèries d’aquí.
Però no només es suprimiran sèries. Televisió de Catalunya també vol deixar d’emetre els partits del Barça perquè, segons els seus directius també resulta massa car. Segons tinc entès, la el cost de la publicitat que emeten les cadenes televisives va en relació de la franja horària i de la programació (i evidentment de la durada) No té el mateix cost un anunci que es passi a les 10 del matí que un altre a la franja de màxima audiència entre 2/4 de 10 i les 11 de la nit (aproximadament) Si un anunci es passa abans de començar un partit del Barça o durant el descans, també és més car. Per tant, la diferència d’ingressos per publicitat també es reduirà. També sé sap que quan s’emet un partit del Barça la quota d’audiència és la més alta de la programació. M’imagino que Televisió de Catalunya ha tingut en compte aquests paràmetres i que no obstant això, els hi deu de sortir a compte.
Però d’una cosa estic sorprès. Res he escoltat de suprimir les carreres de Fórmula 1. Respectant als aficionats a aquests esport del motor, sembla lògic que a l’hora de reduir despeses prescindissin de l’esport que té menys audiència televisiva i conservessin el que en té més. Precisament, segons el Periódico d’avui, per a la propera temporada Tele 5 deixarà d’emetre el mundial de F-1 per “poc transparent”.  
Veure un partit del Barça per un altre canal no és el mateix. Ja sé que el TDT et permet seguir la emissió escoltant una emissora de ràdio, però jo no tinc costum de fer-ho i ja em va bé els locutors i comentaristes de TV3 ja que són de “casa” i les seves locucions són del grat dels aficionats “culers”. No com els d’altres cadenes que poden estar-se 10 segons cantant un gol del València i no “perdre’n” ni un cantant el del empat. A hores d’ara no sé si és del Madrid o antibarcelonista o totes dues coses.  
Des d’aquí m’agradaria fer una crida a les diferents cadenes per a que segueixin oferint-nos producció pròpia i, com no, partits del nostre Barça. No m’agrada que “facin callar” Cuéntame i la resta de les sèries.