dilluns, 7 de maig del 2012

HOLLANDE, GUANYA; MERKEL, PERD


No crec que avui hi hagi cap noticia que eclipsi el resultat de les eleccions franceses i la victòria del socialista François Hollande. Per mol que anit ja es sabés el resultat, els mitjans de comunicació d’avui han obert edicions i l’han portat a la portada com a notícia destacada.
De moment es parla de canvi de rumb i d’il·lusió. Les esperances de que les polítiques econòmiques facin un gir amb la possibilitat de que sortir de la crisi estan dipositades amb l’elegit President de França.
17 anys feia que un socialista no arribava a la presidència del país veí (i, evidentment, no estic parlant d’Espanya, sinó dels del Nord) Des de François Miterrand, el carismàtic i indiscutible líder dels socialistes francesos, s’han alternat presidents de la dreta: Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy.
Aquest darrer, que optava a la reelecció, ha estat el perdedor. Però per a mi, la gran perdedora ha estat la primera ministra alemanya Angela Merkel que és la que ha imposat les polítiques d’austeritat per a contenir el dèficit públic que des de fa uns anys s’estan aplicant a l’Europa de l’Euro. El paper de Sarkozy, com ho diria, crec que era de mera comparsa i segui, sense protestar, les ordes de l’alemanya. Però entre els dos països més poderosos de l’Europa de l’Euro (o dic així perquè la Gran Bretanya va per lliure) marcaven el pas i el camí a seguir. Per això es va inventar un nom: Merkozy”.  
Canviarà a partir d’ara? Encara que des d’ahir ja eren molts els qui parlaven de “Merkollande”, espero que pel bé del futur d’Europa no sogui així.