dimecres, 22 d’agost del 2012

BOUS, VAQUETES, CERRILS… I ALGUN TORERO



A bona part de les Terres de l’Ebre, la festa giren en torn dels bous. Des de fa uns anys és ben bé igual que sigui o no sigui la festa major, només cal demostrar que durant els darrers 50 anys se’n han fet alguna vegada per a tornar a recuperar l’espectacle.
No cal entrar en la controvèrsia si la festa dels bous és o no un espectacle. Els defensor diran que sí que ho és i, en canvi, els detractors ho consideraran una tortura cap als animals.
Segurament Amposta és el municipi on més actes taurins es concentren. Ja no parlo de quantitat, sinó de varietat. Així, depenent dels dies, podrem trobar bous de carrer, de plaça, capllaçat, embolat i fins i tot, concurs de retalladors.
Normalment els animals solen ser  vaquetes, amb l’excepció dels embolats que són cerrils, es a dir, que no han estat torejats mai, a diferència de les vaquetes que van de plaça en plaça.
Però, possiblement, l’espectacle més espectacular és el concurs de retalladors que, a sobre, s’anomena nacional, ja que hi participen diverses parelles vingudes de pobles de Castelló i competeixen amb les locals.
A priori, esperava que aquest any hi hauria molta més participació i un cartell de luxe. Avui per avui les parelles més afamades a nivell nacional són les formades per Mariano Rajoy i Luís de Guidos, de Madrid i Arturo Mas i Andreu  Mas-Colell, de Barcelona. Però cap de les dues va tenir la gentilesa de passar-se per Amposta.
Una llàstima, ja que el concurs de retalladors hauria guanyat molts enters i alguns aficionats més a aquests tipus d’espectacles.