divendres, 6 de juny del 2008

CARTELL DE FESTA MAJOR

Entre les pàgines de Més Ebre he pogut veure el cartell de les festes de l’Ampolla. Al veure’l no he pogut deixar d’exclamar: Què lleig! Per a mi és d’un mal gust impressionant i encara diria més: totalment inapropiat per una festa major del segle XXI.
Per si algú no la vist, li explicaré com és. És Pop Art, al més pur estil Andy Warhol, reprodueix la imatge de Sant Joan fins 9 vegades (3 x 3) Recordeu el quadre de la Marilin Monroe que reproduïa el seu rostre 4 vegades amb diferents colors? Doncs així... Com hagués dit de petit: està més vist que el TBO! Però el que resulta increïble del tot és com un cartell de festa major on hi ha ball, actes culturals i esportius, a més de tradicionals, etc., unes imatges religioses vulguin representar tot això, per molt patró que sigui del bonic poble mariner.
No fa gaires setmanes reproduïa en aquest mateix blog un decàleg per a un estat laic publicat al diari Público. Aquesta seria una prova més de “d’intrusisme” del món religiós dintre de la societat actual. No crec que l’Església hagi tingut res a veure amb l’elecció del cartell (ignoro si ha hagut un concurs previ o simplement se li ha encarregat a un artista), però els polítics, sobre tot a l’àrea de cultura, si deuen de tenir alguna responsabilitat...
La societat d’avui és més plural que mai. A més de catòlics hi ha altres confessions cristianes, així com altres religions entre els nouvinguts en aquests darrers anys i fins i tot no creients, que igual són majoria entre els veïns del poble de “tota la vida”. Només per aquest motiu s’hauria d’haver triat una altra mena de cartell, molt més proper a la festa i la gresca que representa una festa major.
No obstant això, desitjo a tots els veïns i als que vagin a gaudir d’aquests dies de festa major, que s’ho passin molt bé i que puguin acabar la festa amb les mateixes condicions que quan la comencin. La festa és per a xalar i bé està el que ve acaba... malgrat el cartell.