dilluns, 16 de juny del 2008

LA CRISI DESGASTA ZAPATERO

El “Pulsómetro” de la Cadena SER que s’ha fet públic avui anuncia una forta davallada del PSOE degut a l’actual crisi econòmica. Només 100 dies després de les eleccions el president Zapatero suspen en la valoració que li fan els ciutadans. Però tampoc Rajoy surt ben parat, ja que la valoració també la té per sota l’aprovat.
I és que una crisi econòmica és difícil de gestionar per part de qualsevol govern. Encara que bona part de l’actual crisi sigui imputable a la conjuntura mundial, no per això hi ha que “consolar-se” en que a tot el món està passant com aquí.
El primer anàlisi que cal fer són els motius de la crisi. Sense cap mena de dubte un dels principals és la pujada de preus dels productes derivats del petroli. Però immediatament després cal preguntar-se a què és degut la forta pujada de preus del petroli. I la resposta només és una: a l’especulació de les multinacionals. L’altre dia escoltava per la ràdio a una analista econòmic que deia que en època de crisi, els grans capitals, inverteixen en matèries primeres i el petroli ho és i, de totes, és la que té més sortida al mercat i per tant, la que fa diners de forma més fàcil... i eficaç!
Però què ha provocat la crisi? Sóc dels qui pensa que les crisi, per elles totsoles, no es creen, sinó que hi ha algú que eles provoca i només hi ha un sector que té el suficient poder per a provocar-les i aquest és el sector de les multinacionals i els grans capitals que hi ha darrera d’aquestes.
En els darrers anys aquests capitals s’havien refugiat al món especulatiu immobiliari. Per una part feien guanyar molts diners als petits propietaris que venien sense massa escrúpols i fins i tot arribaven a encarir encara més el mercat en demanar més diners que els oferien. Les promotores immobiliàries no posaven massa inconvenients en apujar aquest preus, ja que sabien que els seus beneficis també sofririen un considerable augment. Abans del “bum” immobiliari la relació de costos era un 40 % el sòl i un 60 % la construcció. Al final aquests percentatges es van invertir!
La saturació del mercat immobiliari va ser, com aquell que diu, un dia per l’altre i va agafar a molts per sorpresa. Així, de la nit al dia, van adonar-se que les entitats financeres ja no els donaven més crèdit per a continuar amb les seves construccions i moltes es van tenir que aturar.
La crisi immobiliària, de retruc, afecta a d’altres sectors, com el dels mobles, electrodomèstics, etc.
Si a tot això sé li suma la crisi dels sector alimentari, bona part afectat per la dels carburants i la de l’automòbil, també un dels motors de l’economia, la crisi mundial ja està servida i no precisament amb safata...
Fins ara les solucions que ha donat el govern de Zapatero han estat poques i poc concretes. Només cal parlar de les que ha ofert al sector del transport i que no fa gaires dies n’opinava. També aquest matí escoltava un camioner de l’Aragó que deia que els ajuts oferts pel govern són de 148 euros a l’any! Com aquell que diu, és la diferència que hi ha d’omplir el dipòsit un dia per l’altre!