dimarts, 18 d’octubre del 2011

EL PP, DESCOL·LOCAT



Sobre la conferència de que es fa celebrar ahir a Donosti “sobre el final de ETA”, se’n poden treure moltes conclusions i quasi totes positives.
Ahir pel matí, abans de que es fes la conferència (es va fer per la tarda), el titular principal de portada del Periódico era molt eloqüent: “Rajoy oferirà un pacte per pilotar el final de d’ETA”. No obstant, el PP no va assistir a la conferència.
Finalment, qui si que va acudir va ser el PSOE, encara que ho va fer com a partir, el govern de la nació no estava representat.
Penso que la situació no era senzilla. El govern d’Espanya no pot ni deu d’assistir a una conferència d’aquest tipus al menys que l’organitzi ell mateix o les Nacions Unides. Cap organisme internacional pot tenir la facultat d’organitzar-ho. Per tan, un esdeveniment com aquest només es podia organitzar a “títol personal”, amb el consentiment de les autoritats (govern d’Espanya, govern d’Euskadi, etc.)
El PSOE va fer bé, d’acudir, ja que ara com ara és el partit que sustenta el govern i un dels grans partits del país, però el PP es va equivocar al no acudir.
És evident que el PP sempre ha tingut una opinió “molt particular” (diguem-ho així) sobre el final d’ETA. Per ells, o la ETA es derrotada per les armes i tots els seus integrants acaben a la presó o no hi ha final.
Certament, des del meu punt de vista, per a un final dialogat, l’Estat i la banda terrorista hauran de posar-se al mateix nivell, la qual cosa no em sembla correcta, però què es pot fer?
Si es vol per a Euskadi (i per a la resta de l’estat, no ens enganyem) la pau definitiva, el govern (sigui el PSOE ara o el PP en un futur) hauran de dialogar i fer una sèrie de concessions impensables només uns anys enrere.
La manca de reacció d’ETA davant dels darrers empresonaments de líders abertzales (un d’ells Otegui) pot ser un símptoma de que estem arribant al final de la banda terrorista, bé perquè està molt debilitada logísticament parlant o perquè, realment, vol donar per finalitzada la seva acció terrorista.
Fins ara el PSOE sempre ha estat més disposat a negociar que el PP (segurament per això també n’ha tret més rendibilitat política), però el PP, encara està a temps de rectificar.  
Sobre el pacte de Rajoy, de moment, no se’n sap res més.