dimarts, 15 de novembre del 2011

DE MESTRES I APRENENTS


Ahir va morir Josep Pernau, un mestre de periodistes. Avui, al Períodico, la que va ser casa seva durant molts d’anys, un altre mestres, en aquest cas de l’humor gràfic, li dedica una vinyeta i recorda aquest fet.
Josep Pernau, entre altres coses, va ser “refundador” del Diari de Barcelona, el degà de la premsa catalana. Durant la seva direcció als anys 80, el rotatiu sortia al carrer en català, quan encara pocs diaris s’atrevien a fer-ho. Potser per això la seva publicació va ser efímera.
Parlant de “degans”, ell mateix va ser degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Generalitat va reconèixer la seva tasca atorgant-li la Creu de Sant Jordi, el màxim guardó institucional que dóna.
Però sembla ser que no tothom està a l’alçada del mestre. Avui, sense anar més lluny, també al Periódico he pogut llegir les mancances de dos periodistes.
La primera d’aquestes mancances és una fotuda de pota monumental. Sara Carbonera, coneguda periodista d’esports i reconeguda com la més sexi entre les seves companyes de professió de tot el món. Sembla ser que els fets ja van passar fa uns dies, però com o puc estar per tot, sabia què alguna n’havia fet, però no la magnitud de la mateixa. La pífia va ser atorgar-li la paternitat dels versos de “Cantares” (“Caminante no hay camino...”) a Joan Manuel Serrat. Com és sabut, Serrat, va versionar poemes de Antonio Machado i els va ficar música. Però evidentment, “Cantares” és obra del poeta sevillà. Potser la Carbonero no va assistir a classe el dia que el professor de literatura va explicar aquesta lliçó...
L’altra l’he trobat a la crònica del partit de futbol entre Espanya i Suïssa en categoria sub-21. Pel que sembla la “rojita” va fer un gran partit i va passar per sobre d’una selecció que va jugar la final de la passada Eurocopa (sempre en categoria sub-21), precisament contra Espanya que va ser-ne la campiona. Però en lloc figura el resultat. Hi ha que anar numerant els gols que explica el cronista (no firma, es limitar a posar “redacció”) per a saber el resultat. Per cert, sembla que van quedar 3-0.