diumenge, 20 de novembre del 2011

LA CRÒNICA ELECTORAL DEL DIA. HA ARRIBAT L’HORA



Dintre de molt poc es tancaran els col·legis electorals i es començarà amb el recompte de paperetes. Més enllà dels resultats finals (tothom pronostica una aclaparadora victòria de Rajoy), hi ha sèrie de “partits” menors sobre els quals tinc molt d’interès en conèixer-ne els resultats.
No fa gaire m’han dit que a Catalunya guanyarà CiU. Tot és possible. També sembla que molt de vot jove, bàsicament del col·lectiu dels indignats, ha pogut votar als Anticapitalistes per al Congrés i a Escons en blan al Senat o bé no han votat o han votat nul per a la cambra alta. Ja es veurà.
Però encara em refereixo a uns altres 2partits”. A Tortosa, després de mig any d’haver-se celebrat les municipals, una vegada més Joan Sabaté (l’exalcalde) i Ferran Bel (l’alcalde) es tornen en enfrontar en un frec a frec quasi que directe. Caldrà veure si Tortosa, majoritàriament torna a votar a Ferran Bel o, aquest cop es decanta per Joan Sabaté. I a Amposta? Els de CiU de la capital del Montsià votaran a l’alcalde de Tortosa. Si per als de CiU ampostins, Tortosa representa l’enemic (així, tal com sona, no ho rectificaré), en bona lògica s’haurien d’abstenir de votar a Bel. I més quan sembla que el encara Senador espanyol ha caigut en desgràcia dintre del partit i no repetirà a Madrid.
Un altre partit important es jugarà a Amposta. Lluïsa Lizárraga, número tres de la candidatura dels socialistes, “s’enfronta” amb Adam Tomàs, el número 1 de la candidatura d’Esquerra. A les passades municipals Tomàs encapçalant la candidatura d’ERC-EA va vèncer clarament a la socialista d’Antoni Espanya com a número 1 i Lluïsa de número 2. Segurament “Lluïsa2 quedarà molt lluny dels 5.000 vots que “va obtenir” fa 3 anys i mig, però tot i això, Adam Tomàs traurà uns millors resultats? De ser cert que CiU pot guanyar a Catalunya, l’extrapolació de resultats fa pensar que també pot guanyar a Amposta, un feu tradicional convergent (no d’Unió) Els resultats d’aquesta nit poden ser CiU en primer lloc, ERC en segon lloc i PSC en tercer.
De ser així la davallada socialista a Amposta seria molt important. Un cop molt dur. 
I el PP? Serà capaç de fer-se un lloc, d'aconseguir el millor resultat de la seva història? Hi ha un segment de votats que es deixen portar per la inèrcia guanyadora i es poden, perfectament, apuntar-se al carro dels guanyadors absoluts (segons totes les enquestes fetes fins ara) 
Els resultats dintre d’un parell d’hores aproximadament.