dimarts, 22 de novembre del 2011

LA CAIGUDA DEL PSOE DÓNA AIRE ALS PARTITS PETITS


Bipartidisme?  Sí, però menys. 
Certament els dos partits polítics més grans sumen la majoria dels diputats del Congrés (296), però molts dels partits petits han aconseguit un increment més que notable d’escons.
Si mirem amb atenció els resultats veurem com el PP, encara que ha crescut en nombre d’escons, no ho ha fet tant en vots. En canvi, el PSOE ha perdut uns 3,5 milions de votants, què són molts!
I on han anat a parar tants de vots? Molts d’ells a l’abstenció. La participació respecte a les generals de 2008 ha estat de 3 punts menys. Però vist els resultats és evident que molts dels partits considerats petits han crescut gràcies a aquesta pèrdua de volts del PSOE. Entre ells IU que ha passat de 2 a 11, també UPD que d’1 ha passat a 5, però l’exemple potser més clar el tenim a Catalunya.
El PSC ha sofert una davallada important. dels “famosos” 25 regidors que es van aconseguir fa menys de 4 anys, han passat a 14. No és un 50 %, però quasi. Molts dels volts que ha perdut el PSC han acabat al PP, però segurament molts més a CiU i, sobre tot a ICV-EUA què, d’1 diputat han passat a tenir-ne 3.
Al País Valencià la coalició Compromís n’ha assolit 1. Ahir per la tarda, l’escriptor Ferran Torrent, un dels impulsors de dita coalició, ja deia a Facebook que, segons les enquestes fetes a peu d’urna, estaven molt prop d’aconseguir la desitjada representació parlamentària.
Altres partits que han aconseguit representació a les Corts Generals han estat Amaiur, el PNB, ERC, el BNG, CC, FAC i GBAI. Aquest dos darrers, juntament amb Compromís, són nous "a la plaça".