dilluns, 28 de novembre del 2011

ELS 5 “TREBALLS” DE MARIANO


Explica la mitologia que l’Hèrcules (Hèracles en grec) va haver de passar 12 treballs o proves.
Ara mateix, Mariano, a qui encara no sé li ha escoltat dir res des de que el dia 20 va guanyar clarament els eleccions, en té que fer (segons el Periódico d’ahir), 5: com finançar ajudes per a un milió de persones amb dependència, com actuar davant les pressions per abolir la llei de l’avortament, què fer amb la llei dels matrimonis gais, com actuar davant la “guerra” del fum als bars i restaurants i, finalment, com solucionar el tema de les corrides de toros a TVE.
Evidentment, no tenen fàcil solució, ho entenc, però quan algú arriba al govern ha de prendre decisions i algunes, com aquestes, poden resultar feixugues. Segurament Rajoy se’n adonarà que no és el mateix estar al govern que viure “tranquil·lament” a l’oposició on només criticava a Zapatero. Potser per això encara no ha dit ni “piu”. I així ens va!
El primer que hauria de fer Rajoy és prendre les decisions d’acord amb el seu programa. Però em temo que aquest era tan ambigú que no deu de dir res al respecte.
El PP és un partit de dreta (per tant, qui l’ha votat, espera que prengui mesures d’acord amb la seva ideologia) Entre els seus més fidels adeptes estan els catòlics (aquí la reciprocitat és total) Llavors no és d’estranyar que l’Església li demani a Rajoy que anul·li aquelles lleis que, segons la doctrina cristina son “antinaturals”, com són l’avortament i els matrimonis entre persones del mateix sexe.
Però la mateixa Església, donant compliment a la seva doctrina, hauria de instar a Rajoy que vetlles per als més desafavorits: invàlids, jubilats, orfes, aturats de llarga durada, etc.
Què farà Rajoy? Una bona part de els retallades aniran cap a les persones que cobren per la llei de la dependència i també als aturats de llarga durada, que fins ara cobraven 425 euros/mes.
Sobre l’avortament, per molt que li demani l’Església catòlica, no crec que faci res. Tampoc crec que mogui fitxa amb el tema dels casaments entre persones del mateix sexe. De fer-ho, penso, crearia incertesa jurídica: què farien les 50.000 parelles que es van casar des de que va entrar en vigor la llei? I si la nova llei no tingués efectes retroactius, es donaria la paradoxa que uns seguirien casats i els qui voldrien fer-ho després, no podrien, amb el greuge comparatiu que això significaria.
Un tema molt diferent és la llei del tabac. Evidentment, aquí el PP pot optar en anul·lar-la, però aquests anys la gent s’ha acostumat a anar al bar i sobre tot als restaurants i no tenir que aguantar un ambient carregat de fum. Igual com es queixaven els fumadors amb al llei anterior, també ens poden “revoltar” el que no ho som i què, en definitiva, som un grup més nombrós.
El cinquè “treball”, a priori, molt més fàcil. Si la qüestió està en retransmetre corrides de toros per TVE, en el cas de Catalunya, poden emetre una programació alternativa.
Per tant, Sr. Mariano, vostè tranquil que l’Hèrcules va haver de treballar i patir mol més.