dimarts, 3 de febrer del 2015

Quan 'el Cholo' els passa de voltes

EMILIO PÉREZ DE ROZAS
Periodista

Vaig dir un dia que el magnat xinès Wang Jianlin, sorgit de l'exèrcit roig, sergent que va fer carrera per a ric, quan es va comprar l'Atlètic el que volia era un batalló. Ahir a la nit, lamentablement, l'elogiat, contundent i campió, forjat, creat, instruït i ensinistrat pel coronel'Cholo' Simeone, ¡senyor, sí, senyor!, no el devia decebre.
El que aquest dimecres va fer l'Atlètic de Madrid, ho sento, va ser lamentable, trist i innecessari, perquè un campió, un autèntic campió, un candidat, una plantilla plena de talent, amb jugadors celestials i viu en les tres competicions, no pot comportar-se com ho van fer els matalassers.
I ho van fer ensenyats, sol·licitats, entrenats, pel seu entrenador, que té coses fantàstiques (com per exemple els seus triomfs, els seus títols, les seves humiliacions al Reial Madrid, la seva eliminació delBarça a la Champions) però que, també, també, s'excedeix en el seu ànim de jugar els 90 minuts que només són dels futbolistes. Em va recordar a aquell busca-raons i lamentable (però guanyador) Estudiantes de La Plata d'Osvaldo Zubeldia, també campió, sí.
Al Calderón es van veure coses que mai abans (ni després) tornaran a veure's sobre un terreny de joc. No veurem, no, com un futbolista, el millor de l'Atlètic, el més fi, exquisit, filigraner, aprofita que li cau una bota per llançar-l'hi al cap al linier. Això va ser el més brutal i vergonyós que es pot veure sobre una gespa. I puntades. I empentes. I bretolades dels blanc-i-vermells, fins i tot Juanfranllançant-li a Neymar, amb els seus dits a l'aire, el 7-1 que Alemanya li va infringir al seu Brasil en l'última Copa del Món.
El més greu, el més seriós, el més criticable, és que en un futbol que intenta remuntar la seva mala educació i, sobretot, la grolleria i perill dels grups ultres, han estat els futbolistes de l'Atlètic, campió, els que han protagonitzat un partit lamentable, que, al final, els va deixar amb nou sobre el camp.
Això és el més greu, seriós i criticable, però el pitjor és que ni 'el Cholo' Simeone ni el seu ajudant, 'el Mono' Burgos canviaran de criteri, reflexionaran, faran autocrítica i tractaran de jugar amb els valors que hauria de defensar una plantilla que pot, que sap, que ha de jugar a futbol. ¡¡¡Fins i tot l'innocent Cani!!!, que acaba d'arribar, va acabar donant puntades de peu a Messi, que va tornar a liderar un Barça rearmat, espectacular i amo de l'eliminatòria, dels 180 minuts que s'han disputat en aquesta eliminatòria de quarts.
I un altre detall: el Camp Nou va ovacionar l'Atlètic quan va guanyar la Lliga en l'últim partit amb un gol legal anul·lat a Messi. Tot un món amb la reacció del Calderón, corejant les entrades als blaugranes i altres càntics irreproduïbles. Lamentable.